SITUACIJA SVE GORA

Eksperti zgroženi: ‘Ovo je masovni pomor, padaju s grana kao pokošeni, tijela su im mlitava poput krpa!‘

Prvi mrtvi primati pronađeni su 5. svibnja i situacija je od tada sve gora i gora

Jedan od pet spašenih urlikavaca

 Yuri Cortez/Afp

Jasno nam je da se svijet mijenja i da ubrzani koraci koje grabimo naprijed sa sobom donose promjene koje i nisu baš tako sjajne. Svako malo dolaze nam vijesti sa svih strana svijeta o tome kako životinje stradavaju zbog razvoja naše civilizacije. Na njih utječe baš sve: ne samo klimatske promjene, nego i sječa stabala, lov, nestanak hrane...

Zadnja vijest u tom crnom, podužem nizu stiže nam iz Meksika, gdje je toliko vruće da majmuni urlikavci mrtvi padaju sa stabala. Čak 83 mrtve životinje pronađene su mrtve u državi Tabasco na obali Meksičkog zaljeva. Lokalno stanovništvo je, videći nesretne životinje na tlu, pozvalo u pomoć vatrogasce. Oni su odmah utvrdili da ih je pet još uvijek živo, pa su ih odveli veterinaru, koji je počeo borbu za njihove živote.

image
Yuri Cortez/Afp

- Stigli su u kritičnom stanju, dehidrirani i s visokom temperaturom. Tijela su im bila mlitava poput krpa. To su posljedice toplinskog udara. Sada su bolje, a to vidim i po tome što me žele ugristi, što je normalna reakcija zdravog majmuna. Nadam se da će se oporaviti. - rekao je veterinar Sergio Valenzuela za Guardian.

Njegovi kolege, koji prate situaciju, smatraju kako su velike vrućine, koje tim dijelom svijeta vladaju od ožujka, usmrtile desetke, a možda i stotine ovih majmuna. Prvi mrtvi primati pronađeni su 5. svibnja i situacija je od tada sve gora i gora.

- Padaju s drveća poput jabuka. Oni koje sam vidio bili su teško dehidrirani i preminuli su u roku od nekoliko minuta nakon što su pali na tlo. Pad s visine od nekoliko metara je obično taj koji ih dokrajči - rekao je biolog Gilberto Pozo.

Smatra kako do masovnog umiranja urlikavca dolazi zbog niza okolnosti koje su se poklopile - velike vrućine, suše, šumskih požara i sječe stabala koja dovodi do toga da je manje vode, hlada i hrane za njih.

- Oni su jedna od životinja koja pokazuje kakvo je stanje okoliša, tako da nam jasno govore da je situacija loša - dodao je Pozo, ciljajući da to da su oni među vrstama koje trebamo promatrati kao kanarince u rudniku. Kada oni počnu umirati, vrijeme je da nešto napravimo i to odmah.

Njegovi kolege postavili su na nekoliko lokacija posebne stanice za oporavak majmuna. Tamo je trenutno pet spašenih, a skrbe i o pticama i gmazovima, koji su također stradali. Pozo trenutno pokušava organizirati tim specijaliziranih veterinara koji će majmunima pružiti potrebnu skrb, a sve s ciljem da se ublaži katastrofa koja im prijeti.

image

Urlikavci su inače poznati po tome što su prilično glasni

Christian Hütter/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:45