SLATKI ZADATAK

Evo kako pronaći male sove ušare, pa onda javiti udruzi BIOM na kojem stablu borave

Za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla u kojima se lakše sakriti, ali često ih se može pronaći i na bjelogoričnim stablima
 Niksa Stipanicev/Cropix

Jeste li ove godine bili u potrazi za malim ušarama? Ukoliko još niste, stignete! Potraga za zimujućim malim ušarama do početka veljače svake godine. Udruga BIOM pozvala je sve koji to žele da im jave ako na krošnjama stabala uoče ove ptice.

Mala ušara (Asio otus) jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime okuplja se u manje skupine koje za dnevna odmorišta često koriste stabla unutar naselja, a takve se skupine sastoje od “naših” sova stanarica, te od jedinki koje dolaze k nama na zimovanje iz sjevernijih dijelova Europe.

, poput breza i platana, ponekad obraslima bršljanom i imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja, te na okolnim poljima i livadama u noći love sitne glodavce, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Zbog toga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

Kako opaziti malu ušaru?

Pregledavanjem krošnji stabala a mjestima koja bi im mogla odgovarati. Budući da je same sove ponekad teško uočiti, također je uvijek dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti te ih izbacuju u gvalicama veličine 4-5 centimetara. Gvalice u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove.

Svoja opažanja može se dojaviti ispunjavanjem online obrasca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:02