KRIVI SMO MI

Glodavci napadaju: ‘Ljudi su sagradili kuće u njihovim staništima, zato se ovo događa...‘

Nije lako ni od osiguravajućih kuća dobiti naknadu za ovu vrstu štete, pa se preporuča prevencija
 Nigel Cattlin/Alamy/Alamy/Profimedia

Dugo vremena su se u Velikoj Britaniji sive vjeverice smatrale problematičnima i to zbog prijetnje koju su predstavljale domaćim crvenim vjevericama. No, onda je otkriveno još nešto: mali sivi stvorovi nisu samo prijetnja životinjama, nego i ljudima. Odnosno, njihovim domovima. Ako je vjerovati tamošnjim izvješćima, ove zime su se nevjerojatno razmnožile. Zbog toga su štete koju naprave nevjerojatno visoke. Jedan slučaj je dovoljno rječit: muškarac je u svom domu imao 30 tisuća funti štete jer su vjeverice progrizle kroz strop, a on je u sebi imao azbest.

Simpatični glodavci to ne rade da bi nas osiromašili, nego vole naše tavane, koji su im suha, sigurna mjesta na kojima mogu saviti gnijezda i imati malene. No, jednom kad se uvuku unutra. grizu sve oko sebe, a to može dovesti i do urušavanja krova. Njihovi zubi nikada ne prestaju rasti, zbog čega su primorani grickati naokolo. Nisu im strani ni kablovi, tako da zasta mogu skupo koštati vlasnike kuće.

Kako piše Daily Mail, iz tvrtki koje se bave suzbijanjem glodavaca kažu kako im je ova godina donijela puno posla.

- Mislimo da je to i zato što su mnoge kuće sagrađene na mjestima gdje su i prije vjeverice živjele - smatraju zaposlenici tih tvrtki.

Nije lako ni od osiguravajućih kuća dobiti naknadu za ovu vrstu štete. Zbog toga se vlasnicima savjetuje da obrate pozornost na glodavce prije nego naprave štetu. Treba s vanjske strane doma provjeriti postoje li kakve pukotine koje bi oni mogli proširiti, kao i obratiti pozornost na bilo kakve neobične zvukove. Ako ih čuju, trebali bi odmah pozvati pomoć, kako se životinje ne bi gnijezdile u njihovom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:22