NE ODUSTAJU

Grad objavio kako će i ove godine subvencionirati udomljavanje pasa sa 150 eura

Bilo je takvih ideja i prije, no one su uglavnom donosile loše rezultate, ističu iz udruge Prijatelji životinja

Ilustracija

 Nano Calvo, Vw Pics/Sciencephoto/Profimedia

Na web stranici Grada Sveti Ivan Zelina objavljeno je kako će i u ovoj godini nastaviti sufinancirati udomljavanje napuštenih pasa koji su pronađeni na području Grada, a trenutno se nalaze u skloništu Pokupsko Cerje. Napomenu su kako će svatko tko udomi psa iz tog skloništa dobiti 150 eura. Pohvalili su se kako su u samo dvije godine na taj način udomljena 103 psa.

Udruga Prijatelji životinja zbog toga je gradonačelniku poslali otvoreno pismo u kojem su istaknuli da misle kako nije riječ o dobroj mjeri. U nekim se slučajevima ovakvo poticanje pokazalo kontraproduktivnim, kako za udomljene životinje tako i za gradove i općine koje su primijenile takvu mjeru. Pokazalo se da je udomiteljima jedini motiv za udomljavanje životinja bio novac, ističu, te da se nisu adekvatno brinuli o psima.

Primjerice, Grad Otok pokušao je na taj način potaknuti udomljavanje, bez dodatnih kontrola, te nakon manje od godinu dana gotovo svi psi pronađeni su kako lutaju gradom i okolnim mjestima, a neki su se i dodatno razmnožili te je Grad Otok na kraju morao platiti i zbrinjavanje štenaca u sklonište.

- To je posebno bitno za naglasiti u Vašem slučaju budući da smo provjerom u jedinstvenom informacijskom centru primijetili kako sklonište s kojem imate sklopljen ugovor ne kastrira životinje niti ih čipira iako im je to zakonska obaveza. To znači da se psi koje ljudi udome, a nemaju namjeru brinuti o njima, mogu dalje razmnožavati bez kontrole. Također im se neće moći pronaći vlasnik ako ih negdje ostave ili im pas pobjegne, budući da nisu mikročipirani - ističu iz udruge.

Nadalje pišu kako Grad Sveti Ivan Zelina nije općim aktom (Odlukom o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca) propisao mjeru obavezne trajne sterilizacije (uz propisane izuzetke), unatoč tome što Zakon o zaštiti životinja to omogućava, i na taj način pokušao smanjiti priljev napuštenih životinja. Zbog toga niti vlasnici novo udomljenih pasa neće imati dodatan poticaj kastrirati ih, pa će morati zbrinjavati potomstvo, a poznato je da u mnogim slučajevima ta obaveza na kraju spadne na teret jedinica lokalne samouprave.

Više od 30 gradova i općina u Republici Hrvatskoj dosad je donijelo odluku o subvencioniranju trajne sterilizacije za pse i mačke u posjedu svojih građana, što se pokazalo iznimno dobrom mjerom jer se na taj način upravo išlo na uzrok problema napuštanja, a to je nekontrolirano razmnožavanje pasa i mačaka koji imaju skrbnike.

- Bilo bi puno učinkovitije da novac koji ste namijenili „nagrađivanju” udomitelja usmjerite na mjeru subvencioniranja kastracija pasa i mačaka i na oglašavanje životinja koje traže dom te na promociju udomljavanja pasa i mačaka umjesto njihove kupnje.

Ovim putem Vas molimo i da svakako provjerite sa skloništem jesu li podaci iz jedinstvenog informacijskog centra točni s obzirom na to da sve napuštene životinje moraju biti kastrirane i samo takve mogu napustiti sklonište.

U okolnostima koje smo naveli apeliramo na Vas kao gradonačelnika da povučete Odluku koju ste donijeli o „nagrađivanju” udomitelja te da novac namijenjen za tu mjeru usmjerite na dugoročnije i učinkovitije načine smanjenja broja napuštenih životinja.

Nudimo Vam još jednom našu pomoć te apeliramo na Vas da nas kontaktirate prije donošenja planova i odluka vezanih za zaštitu i dobrobit životinja jer imamo veliko iskustvo na tom području, u stalnom smo kontaktu s velikim brojem gradova i općina koji uspješno rješavaju izazove u provedbi Zakona o zaštiti životinja te Vam možemo prenijeti njihova dobra iskustva - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:49