IZNENAĐENJE

Grizli odlučio pojesti divokozu, no ona ga napala. ‘Ovo je prvi ovakav slučaj koji smo vidjeli ‘

Planinske koze mogu težiti čak 125 kilograma, a njihovi rogovi mogu doseći duljinu od 30 cm
Ilustracija
 -/Panthermedia/Profimedia

Rijetko koji grabežljivci u kanadskoj divljini napadaju toliko nemilosrdno, kao što to čine grizliji - zastrašujućom brzinom i oštrim kandžama. No, jedna planinska koza ne samo da se obranila od napada, nego je uspjela ubiti medvjedicu svojim rogovima, piše Guardian.

Službenici kanadskog parka rekli su kako je forenzička obdukcija ženke grizlija pokazala da ju je ubila koza, nakon što su njezini rogovi medvjedici probili pazuhe i vrat. Zvuči zaista nevjerojatno.

- Kad grizliji napadnu, obično se usredotoče na glavu, stražnji dio vrata i ramena svog plijena. Napad uglavnom dolazi odozgo. Obrambeni odgovor planinske koze bio bi da takav da se zaštiti svojim oštrim rogovima - rekao je David Laskin, ekolog za divlje životinje u Kanadskim parkovima.

Ostatke medvjedice, koja je težila 70 kilograma, i za koju se vjeruje da nije imala mladunčad, otkrio je početkom rujna planinar. Tijelo je kasnije prebačeno zrakoplovom zbog zabrinutosti da bi mogao privući druge grabežljivce.

Planinske koze mogu težiti čak 125 kilograma, a njihovi rogovi mogu doseći duljinu od 30 cm. Iako rijetko silaze s planinskih visina, njihov prostor za ispašu ponekad se preklopi sa staništima grizlija, što često rezultira kobnim susretima.

- Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja vidjeli - rekao je Laskin.

U nacionalnom parku Yoho prije tri godine snimljena je jedna koza koja obranila svoje maleno od napada grizlija.

- Medvjedi se izlažu riziku kada napadaju velike kopitare poput losova. A bilo je i drugih slučajeva u kojima su planinske koze u obrani ubile medvjede. No, rijetko možete vidjeti da je to ovako dokumentirano, rekao je Laskin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19