BITKA JOŠ TRAJE

Hoće li orka Lolita nakon 52 godine života u akvariju konačno biti puštena na slobodu?

Njena majka je još uvijek živa, pa se mnogi nadaju da bi se njih dvije opet mogle susresti

Orka Lolita

 Album - Miguel Raurich/Album/Profimedia

Orka imena Tokitae, popularna pod nadimkom Lolita, možda bi uskoro mogla biti oslobođena. Ona je zadnje 52 godine provela u bazenu američkog Miami Seaquariuma, a aktivisti vode borbu da se vrati u sjeverozapadni dio Tihog oceana, gdje bi u miru proživjela svoje zadnje dane. Nadaju se čak i da bi možda mogla biti spojena sa svojom davno izgubljenom obitelji. Njena majka je još živa i procjenjuje se da je u svojim 90-ima. Još uvijek se viđa kako vodi jato kitova ubojica u moru kod Seattlea, u potrazi za lososom.

Tokitae je nastupala 48 godina, radila trikove poput skokova, okreta i podizanja trenera u zrak. Kampanja za njezino oslobađanje dobila je podršku iz cijelog svijeta, od aktivista, autohtonih skupina i filantropista.

- Svim tim zatočenim životinjama dugujemo šansu da žive u okruženju najbliže njihovom prirodnom, koliko god je to moguće. Dugujemo im program umirovljenja, penziju … Dati im zauzvrat ovako nešto najmanje je što možemo učiniti - rekao je Charles Vinick iz projekta Whale Sanctuary Project, koji pomaže oslobađanju zatočenih kitova diljem svijeta.

Odluka o oslobađanju Tokitae mogla bi potaknuti pitanja o njezinoj sposobnosti da preživi u divljini nakon tolikih godina u zatočeništvu, piše Plantbasednews.

Howard Garret, znanstvenik za kitove i aktivist koji je počeo raditi na planovima njezinog oslobađanja 1995., smatra da je moguće vratiti ju u Tihi ocean.

Prema izvještaju, rekao je da bi se mogla sigurno prevesti desetosatnim putovanjem od Miamija do neke od lokacija u otočju San Juan. Do tamo bi došla smještena u udobnim, vunenom tkaninom podstavljenim nosilima s hladnom vodom.

Provede li se to, njezino bi oslobađanje bilo rijedak slučaj. Ali moguće je.

Na primjer, Keiko – koji je igrao Willyja u Free Willy filmovima – rehabilitiran je ograđenom dijelu mora u Oregonu 90-ih, prije nego je još pet godina živio u divljini u Islandu. Bio je međutim, puno mlađi od Tokitae, s navršene 22 godine.

Ne znam se hoće li Tokitae biti puštena u slobodu, ali trenutno se radi na tome da ju se vrati u siguran i zaštićen prostor mora Salish, gdje bi mogla i dalje dobivati ljudsku skrb dok je u svojim rodnim vodama. Uspije li to, trebat će joj velik prostor i hrana do kraja života.

Moguće je i da će završiti u 405 tisuća kvadrata mrežom omeđenom prostoru koji vodi Whale Sanctaury Project u Kanadi. Izražene su brige za njezino zdravlje, međutim, i mogućnost da bi mogla raširiti infekcije na druge kitove ubojice nastanjene južno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:23