ZA ZALJUBLJENIKE

I ove godine organiziraju se dani promatranja ptica... Evo gdje se održavaju

Sve je počelo 1922. u Londonu, gdje je osnovano Međunarodno vijeće za očuvanje ptica kao prva organizacija za zaštitu prirode

Promatranje ptica na Savici

 Damir Krajac/Cropix

Već tradicionalno se prvi vikend u listopadu organizira EuroBirdwatch – Europski dani promatranja ptica, objavila je udruga Biom. Oni i ove godine organiziraju promatranje ptica povodom Europskih dana promatranja ptica – u subotu 1. listopada u 9 sati na jezerima Savica.

U nedjelju, 2. listopada u 9 sati Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi. Program se nastavlja uz edukativne igre od 10.30 do 12 sati.

- Ako nam se ne možete pridružiti u Zagrebu, promatranja ptica se organiziraju i na još nekoliko lokacija. U EuroBirdwatch vikendu sudjelovati možete i tako da samostalno organizirate promatranje ptica te nam pošaljete zabilježene podatke (koje vrste su vidjeli, koliko jedinki i lokaciju gdje su promatrali) na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Nakon završetka akcije objavit ćemo rezultate prikupljene u Hrvatskoj, a ukupni rezultati EuroBirdwatch akcije bit će dostupni na EuroBirdwatch stranici - poručuju iz Bioma.

Godine 1922. u Londonu je osnovano Međunarodno vijeće za očuvanje ptica (International Council for Bird Preservation) kao prva organizacija za zaštitu prirode. Ta je organizacija restrukturirana i od 1993. poznata kao BirdLife International. Prva akcija, pokrenuta u više od 100 partnerskih organizacija je bila World Birdwatch te je imala za cilj povećati svijest o potrebi zaštite ptica, njihovih gnjezdilišta, zimovališta te odmarališta na seobenim putevima.

Odaziv je bio zaista velik pa se akcija od tada ponavlja svake godine. BirdLife partneri iz Europe i središnje Azije koriste sustav brzog izvještavanja gdje odmah s terena šalju prikupljene podatke o brojnosti ptica organizaciji koordinatoru koji u vrlo kratkom vremenu objavljuje skupne rezultate. Ovoj impresivnoj akciji prošle se godine priključilo više od 28 tisuća ljudi koji su zabilježili više od sedam milijuna ptica na njihovom putu prema jugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00