SRAMOTNO

Ilegalni dron se srušio u zaštićenom rezervatu. Ptice su pobjegle, a iza njih je ostalo 3000 jaja

Za vlasnicima drona se traga, no za sada javnost nema nikakvih informacija o tome kome pripadaju
Napuštena jaja
 Facebook CDFW

Nakon što se dron srušio na jednu plažu na jugu Kalifornije i prestrašio ptice, one su napustile svoja jaja. Njih čak tri tisuće ostalo je na plaži i jasno je da se iz njih, s obzirom da nema roditelja da sjede na njima, ništa neće izleći. Za vlasnikom ili vlasnicima dronova se intenzivno traga.

Za sve to kriva su dva drona koja su ilegalno letjela preko Bolsa Chica ekološkog rezervata Hunnington Beach. jedan se srušio i napravio ogroman problem. Ptice, a riječ je o nekoliko tisuća čigri, pobjegle su u strahu od predatora. Nisu se vratile. To je najveće dosad zabilježeno napuštanje jaja na tom dijelu obale, piše Guardian.

Inače, taj dio obale se muči s brojem posjetitelja. Inače ih ima oko 60 tisuća godišnje, no pandemija je dovela do toga da se broj poveća na 100 tisuća. To je jedino od mjesta gdje ljudi mogu biti vani, pa su zbog toga pohrlili onamo. Problem je to, naravno, životinjama. Osim dronova, plaše ih i biciklisti kao i psi. Naravno da je sve to zabranjeno, ali se zabrana nitko ne pridržava.

- Sve je veći broj pasa, posebno onih koje vlasnici puste s uzice. To je katastrofa za divlje životinje, posebno u ovo doba godine, kad imaju mlade. Pas trči za pticom, onda pobjegne i iz straha zauvijek napusti svoje gnijezdo - rekla je Melissa Loebl, voditeljica rezervata.

Imaju problema i s vlasnicima kuća koje su smještene oko rezervata. Većina ih poštuje prirodu, no ima onih koji se ne ponašaju kako treba.

Zanimljivo je kako oko 800 vrsta boravi na tom području. Riječ je o zbroju biljaka koje tamo rastu i životinja koje redovotio dolaze ili su preselile u Bolsa Chicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 18:42