STIGAO IZVJEŠTAJ

Inspektorat tvrdi: osječka lavica je bila dobro liječena, mediji su pisali neistine

Osim toga, daje se nedvosmisleno mišljenje kako su pritužbe određenog dijela javnosti u potpunosti neutemeljene
zooloski osijek lavica
 Zoo Osijek

Slučaj lavice iz osječkog ZOO vrta, koja si je u listopadu odgrizla šapu, a potom je i eutanazirana, mnoge je uznemirio. Postavljala su se pitanja zbog čega se životinja tako ponašala i je li joj pružena adekvatna veterinarska skrb. Zbog toga su Prijatelji životinja napisali prijavu Državnom inspektoratu, koji je potom proučio slučaj.

Kako donosi Glas Slavonije, iz osječke tvrtke Unikom, koja upravljanja zoološkim vrtom, poslala su priopćenje u kojem su napisali kako je Državni inspektorat zaključio da je liječenje koje ja lavica dobila bilo provedeno u skladu sa svim pravilima veterinarske tvrtke.

- Temeljem niza neistinitih medijskih napisa o zanemarivanju i neadekvatnom liječenju ženke lava koja je eutanazirana tijekom listopada 2020. godine i koje su dodatno potencirane prijavom Udruge Prijatelji životinja Državnom inspektoratu RH, obavještavamo javnost kako je nadzor Državnog inspektorata RH proveden 15. siječnja. 2021. godine.

Inspekcijom je utvrđeno da je uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno kako su liječenje i terapija koji su se primjenjivali na ženki lava obavljeni u skladu s pravilima veterinarske struke. Osim toga, daje se nedvosmisleno mišljenje kako su pritužbe određenog dijela javnosti u potpunosti neutemeljene te se u zaključku mišljenja Državnog inspektorata RH eksplicitno postavlja pitanje svrhe i namjere prijave koja je utemeljena na netočnim i, u nekim medijima, jednostranim izvještajima - stoji u Unikomovom dopisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:14