POVODOM PREKRŠAJA

Istarska policija objavila netočne informacije na službenim stranicama: ‘Psi moraju nositi brnjicu...‘

Napisali su to s ciljem upozoravanja građana da drže ljubimce pod nadzorom

Ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia/Tierfotoagentur

Istarska policija ovog je vikenda evidentirala tri prekršaja držanja ljubimaca bez nadzora, a u dva slučaja psi su nasrnuli na ljude i lakše ih ozlijedili.

U prvom događaju, 10. veljače oko 15.15 sati, pas nepoznatog vlasnika je napao maloljetnu njemačku državljanku koja je vozila bicikl naseljem Gornji Špadići na području Poreča. Maloljetnica je lakše ozlijeđena, a policijski službenici nastavljaju poduzimati radnje u cilju utvrđivanja vlasnika psa.

Istog dana oko 19.30 sati, u Klesarskoj ulici u Bujama, pas u vlasništvu 52-godišnjaka izašao je iz otvorenog dvorišta i ugrizao 73-godišnjakinju koja je šetala svog psa na povodcu. Policija je vlasnika psa procesuirala radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će o događaju obavijestiti veterinarsku inspekciju.

Posljednji događaj evidentiran je u nedjelju oko 14.30 sati u Ulici Agnana u Puli, gdje je 23-godišnjakinja šetala ulicom s psom bez povodca te je on istrčao na kolnik i ugrozio sigurnost prometa. Vlasnica psa negodovala je zbog policijskog postupanja te se pokušala udaljiti s mjesta događaja, a u jednom trenutku progutala je paketić s nepoznatom materijom. Policijski službenici priveli su je u policijsku postaju uz uporabu sredstava prisile, a kod žene su pronađeni PVC vrećica s 4.6 grama marihuane, kutijica s marihuanom bruto težine 19.2 grama, posuda s marihuanom bruto težine 20.4 grama i šest bočica heptanona. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, protiv 23-godišnjakinje se pokreće prekršajni postupak.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da vode računa o svojim ljubimcima te da ih drže pod nadzorom kako ne bi nekoga ozlijedili.

- Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. Dakle, potrebno je da vlasnici pasa prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu za životinje - stoji na stranicama policije.

No, policija je samo djelomično u pravu - psi moraju biti na uzici na javnim mjestima na kojima nije dozvoljeno da se slobodno kreću, dok brnjicu moraju nositi samo psi koji su označeni kao opasni - bilo da je riječ o pasmini koja je navedena u Pravilniku o opasnim pasminama ili pak činjenici da su nekog napali. Ostali psi ne moraju nositi brnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:09