KREATIVNO

"Istraži životinjski svijet Lonjskog polja" nova je zabavna igrica namijenjena djeci i mladima

Ideja iza te igre je jednostavna: naučiti školarce kakvo se sve bogatstvo skriva u tom parku prirode
Varazdin, 090421.
Iako se po jutarnjim temperaturama nebi reklo da je stiglo proljece, rode koje su se vratile sa juga jasan su znak da je proljece vec tu.
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Park prirode Lonjsko polje definitivno prati trendove. Njihovi zaposlenici osmislili su igru "Istraži životinjski svijet Lonjskog polja". Riječ je o edukativnoj igri proširene stvarnosti, koja za cilj ima ideju da djeca i mladi trebaju što bolje poznavati autohtone životinjske vrste koji žive u tom parku prirode. Sve to s ciljem kako bi se u parku što bolje sačuvalo ono što tamo živi.

Igra će tek biti predstavljena javnosti, u to u četvrtak u Krapju. No, već sad je poznato kako će je isprobati učenici 4. razreda Katoličke osnovne škole u Novskoj.

Edukativna igra „Istraži životinjski svijet Lonjskog polja“ namijenjena je djeci i mladima koji posjećuju Park prirode Lonjsko polje. Njegov autohtoni životinjski svijet istraživat će pomoću tableta na kojima je igra, te znakova za očitanje, tzv. „triggera“.

Igra je novo sredstvo pomoću kojega Park prirode Lonjsko polje djecu i mlade upoznaje sa svojim životinjskim svijetom te ih potiče na njegovu zaštitu.

Na području Parka prirode Lonjsko polje živi 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 43 vrste vretenaca, 33 vrsta riba te čak 250 vrsta ptica od kojih se 138 tamo i gnijezdi.

Posebno vrijedne vrste ptica koje su indikator očuvanosti staništa i kulturnog krajobraza, su bijela roda, crna roda, štekavac, žličarka i kosac.

Fauna parka nije u potpunosti istražena, pa se svake godine tijekom istraživanja naiđe na strogo zaštićenu vrstu koja do sada nije evidentirana. No, u svakom slučaju radi se o velikom broju životinja koje treba štititi, a to se može učiniti jedino tako da znanje o tome tko sve tamo živi bude dostupno baš svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17