PAMETNICE

Istraživanje dokazalo da su vrane inteligentnije od majmuna, a veoma su slične djeci

Pticama je trebalo oko tjedan dana da nauče simbole, nakon čega im je postavljen novi zadatak: morale su kljucati slične nizove
 Ivana Nobilo/Cropix

Rečenica ‘Mačka za kojom je trčao pas je mijaukala‘ predstavlja pravu gramatičku noćnu moru. Ipak, većina odraslih ljudi brzo bi shvatila da je mačka mjaukala i da je pas trčao za njom. Nekada se smatralo da je ova sposobnost povezivanja elemenata u bilo kojoj sekvenci samo ljudska osobina. Najnovija studija, koju je predvodila Diana Lao sa Sveučilišta u Tübingenu sugerira da to mogu i vrane, a dodaje da su neka prethodna istraživanja pokazala da makaki majmuni također imaju slične sposobnosti, piše National Geographic.

Lao i njene kolege su za potrebe studije naučile dvije vrane da identificiraju simbole { }, [ ] i < >, tako što su ih nagrađivali poslasticama samo kada su one kljucale po strogo određenom redoslijedu { () } ili ({ }). Pticama je trebalo oko tjedan dana da nauče simbole, nakon čega im je postavljen novi zadatak: morale su kljucati slične nizove. Vrane, ne samo da su se pokazale podjednako dobro kao predškolci, već su nadmašile i majmune.

Prema podacima dobivenim iz studije od prije dvije godine, odraslim ljudima je bilo potrebno 10 do 40 posto od zadanog vremena da riješe zadatak spajanja, djeci 67 posto vremena, a majmunima 74 posto. Prema podacima u kojima je sudjelovala vrana, trebalo joj je 60 posto vremena.

- Naši rezultati sugeriraju da određene strukture mozga - kao što je slojeviti korteks primata - nisu neophodne za podršku rekurzivnom razumijevanju - zaključila je Lao. Rezultati studije su objavljeni u Science Advancesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:19