NISTE USAMLJENI

Istraživanje potvrdilo: mnogo vlasnika pasa otkazuje druženja kako bi ostali doma s ljubimcima

Provedeno je u SAD-u na uzorku od 13 tisuća ispitanika i donijelo neke zanimljive rezultate
 Ld Entertainment - Album/Album/Profimedia

- Čuj, nešto mi je iskrsnulo, neću moći večeras, idi ti sama - muljam prijateljici.

- Što? - pita me ona.

- Ma znaš, nagomilalo se posla i moram...

- Lažeš. Želiš ostati doma sa psima umjesto da ideš sa mnom na tulum. I ja to želim. Idem javiti frendici da smo obje bolesne, a ja ostajem doma s mačkama. Ispeći ću kokice, gledat ćemo Harryja Pottera i mazit se - kaže mi ona.

Mislila sam da smo nas dvije među rijetkim asocijalnim stvorenjima koja često radije ostaju doma sa psima ili mačkama, nego se druže s ljudima. No, ispostavilo me da zapravo i nismo tako rijetke biljke.

Wisdom Health Genetics (WHG) nedavno je objavio rezultate ovogodišnje ankete (provedene u SAD-u), koja se bavila istraživanjem veze ljudi i ljubimaca. U njoj je sudjelovalo više od 13 tisuća vlasnika, koji su kod kuće imali 25 tisuća pasa i šest tisuća mačaka. 

Čak 72 posto vlasnika priznalo je kako su otkazivali isplanirana druženja s prijateljima kako bi ostali sa svojim psima, a isto to je priznalo 32 posto vlasnika mačaka. Njihovi odgovori pokazali su da mnogi životinje zaista smatraju punopravnim članovima obitelji - naime, 64 posto ispitanika reklo je kako ih vide kao svoju krznatu djecu.

Iz WHG-a su pojasnili kako je zadnjih deset godina došlo do nevjerojatne promjene po pitanju načina života kućnih ljubimaca. Njihove ankete su potvrdile da psi i mačke igraju jednu od najvažnijih uloga u životu svojih vlasnika - bilo da se radi o tome da im pomažu da ostanu pri zdravoj pameti (posebno u zadnjih nekoliko mjeseci) ili samo o tome da spavaju s njima u istom krevetu.

Što se mentalne stabilnosti tiče, čak 99 posto vlasnika pasa i 96 posto vlasnika mačaka odgovorilo je kako njihovi ljubimci iznimno pozitivno djeluju na njihovo zdravlje. Osim toga, trećina ispitanika rekla je kako su ljubimce nabavili baš zato da imaju nekoga s kim će provoditi vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 23:31