SURADNJA SA ŠPANJOLCIMA

Iz domaćeg akvarija objavili kako su ponosni na drugi znanstveni rad o zaštiti periski

Autori su mu Irene Moro-Martínez, Maite Vázquez-Luis, José Rafael García-March, Patricia Prado, Milena Mičić i Gaetano Catanese

Periske

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su veoma ponosni na uspješnu suradnju koju su ostvarili sa španjolskim kolegama, s kojima su se zajedno bavili spašavanjem periski. Ta je suradnja rezultirala drugim znanstvenim radom pod nazivom “Haplosporidium pinnae Parasite Detection in Seawater Samples” koji je objavljen u znanstvenom časopisu “Microorganisms”. Autori su mu Irene Moro-Martínez, Maite Vázquez-Luis, José Rafael García-March, Patricia Prado, Milena Mičić i Gaetano Catanese.

- Nažalost, zbog tog parazita populacije plemenitih periski su se u Mediteranu smanjile za 80-100 posto - pojasnili su, zbog čega je naočito važno da se istovremeno rade istraživanja što je točno dovelo do ove situacije, kako bi se ona mogla spriječiti. S druge strane, važno je i raditi na tome da se populacija poveća, što se u našem moru radi. Nemali trud uložen je u zaštitu postojećih periski, koje su često zaštićene metalnim kavezima kako ih se ne bi slučajno oštetilo.

U Jadranu je trenutno svega 20 živih periski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30