ČUDESNA STVORENJA

Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera objavili: ‘Nakon 20 godina pronašli smo rijetku, zaštićenu vrstu‘

Iza glave i duž tijela ima parotidne žlijezde u kojima se nalazi otrov, neurotoksin

Crni daždevnjak
 

 NP Plitvička jezera

Iz Nacionalnog parka Plitvička jezera objavili su kako je nakon 20 godina potvrđeno kako na njihovom prostoru živi crni daždevnjak. Važna je to vijest jer je riječ o rijetkoj i zaštićenoj vrsti vodozemca koja se teško uočava zbog svoje tamne boje, a skriva se na mračnim i vlažnim mjestima.

- Ova vrsta je ugrožena zbog intenziviranje i širenje poljoprivrede na staništa, stradavanja na prometnicama, onečišćenjem zraka i tla, kiselih kiša i klimatskih promjena. Važno je zaštititi ove jedinstvene vrste i njihovo stanište - objavili su iz parka.

Dodaju kako je crnog daždevnjaka je vrlo lako razlikovati od drugih vrsta vodozemaca po njegovoj izrazito crnoj ili tamno smeđoj boji kože. Iza glave i duž tijela ima parotidne žlijezde u kojima se nalazi otrov, neurotoksin, što predatore odvraća od napada na njega.

image
NP Plitvička jezera

Jedina je vrsta vodozemaca kod nas koji rađa žive mlade. Trudnoća kod ženki traje dvije do tri godine, ovisno o nadmorskoj visini, i na svijet dolaze potpuno razvijeni i to jedan ili dva mlada, pojašnjavaju.

Može ih se naći na hladnim i vlažnim mjestima i to na višim nadmorskim visinama. Iako za svoj razvoj ne trebaju vodu, kao i ostali vodozemci dišu i preko kože, te zbog toga kožu moraju održavati vlažnom. Zbog toga su aktivni noću ili za dana nakon kiše ili kad je visoka vlaga u zraku i kad je oblačno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:04