NIJE BILO LAKO

Iz pulskog akvarija objasnili kako su spasili svoju najpoznatiju stanovnicu: ‘Stigla je prije dvije godine...‘

Pronađena je na području otoka Plavnik, na kolektorima postavljenim na dva metra dubine

Malena Morana

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su kako su u petak Moranu, jedinku plemenite periske koja je u karantenu akvarija stigla prije dvije godine, pridružili ostalim juvenilnim periskama u izložbenom prostoru akvarija. Pretpostavljaju da je Morana, kao i ostale koje su prihvatili u tom periodu, bila inficirana parazitom Haplosporidium pinnae, no nakon uspješnog održavanja jedinke u karantenskom postavu i u zimskim uvjetima, pretpostavljaju da su te jedinke negativne na parazita.

- Primili smo je s duljinom ljušture od svega 1,5 cm te sada ima 13 centimetara te je trenutno najveća živuća jedinka u akvariju! Iako u prirodi periske prosječno rastu 10 centimetara godišnje, Morana nije pratila takav rast jer je dulji period boravila na zimskim uvjetima (tretman za liječenje smrtonosnih parazita) te joj je metabolizam bio usporen. Trenutno se periske izvan životne opasnosti nalaze u izložbi na višoj temperaturi (18 °C) te ih svakodnevno hranimo raznovrsnim planktonskim algama iz našeg uzgoja. Alge se proizvode u sterilnim uvjetima kako bi se spriječila ponovna zaraza jedinki - kažu iz akvarija.

Moranu su 1. prosinca 2021. godine pronašli stručni suradnici Javne ustanove Priroda u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka i DC Pelagos, na području otoka Plavnik, na kolektorima postavljenim na dva metra dubine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:03