ALARMANTNO

Izumiranje prijeti čak petini europskih ptica! Evo koje su najugroženije...

Znanstvenici su stavili na crveni popis ugroženih vrsta 110 od 544 vrste, a kod daljnjih 166 ptičjih vrsta uočili su pad broja
Ilustracija
 Ivana Nobilo/Cropix

Izumiranje prijeti gotovo petini europskih vrsta ptica, izvijestila je u četvrtak njemačka nevladina organizacija za zaštitu prirode NABU na temelju istraživanja koje je provela organizacija BirdLife International.


Znanstvenici su stavili na tzv. crveni popis ugroženih vrsta BirdLife Internationala 110 od 544 vrste, za koje su prikupljani podaci, a kod daljnjih 166 ptičjih vrsta uočili su pad broja, ali ne toliko dramatičan.


Najugroženije su ptice pjevice, poput ševa, svraćaka i strnadica, a pad se pripisuje gubitku staništa i upotrebi poljoprivrednih kemikalija.


NABU je uočio da su domaće vrste, poput šljuka, čiopa i prepelica preskočile jednu kategoriju te se sada smatraju ugroženima u cijeloj Europi.


Morske ptice, uključujući baršunastu patku sada su ugrožene zbog ribarstva i zagađenja vode.


Raznolikost europskih ptica i dalje je ugrožena poljoprivredom i građevinarstvom, iskorištavanjem mora, lošom šumarskom politikom, zagađenjem i nezakonitim ubijanjem određenih vrsta, rekao je čelnik NABU-a Leif Miller.


Klimatske promjene utjecale su i na staništa brojnih vrsta ptica.


Neke se vrste oporavljaju.


Riječni vodomari i crvene lunje uklonjene su s crvenog popisa, a brojne vrste ptica grabljivica imaju koristi od ciljanih mjera očuvanja.


Popis je obuhvatio podatke iz 54 zemlje i regije, a tisuće stručnjaka i volontera pridonijeli su prikupljanju podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:11