NARODNO VJEROVANJE

Je li beogradski medvjed Uroš predvidio kraj zime? Izašao je iz špilje i uživao u jutarnjem suncu

U svakom vjerovanju sigurno ima neke istine, ali medvjedima u zoološkom vrtu nije baš za vjerovati, jer su uvjeti drugačiji.
Medvjed Uroš
 Facebook

Srpska pravoslavna crkva slavi Sretenje 15. veljače po gregorijanskom kalendaru, odnosno 40. dan nakon Božića. Prema narodnom vjerovanju, toga dana se susreću zima i ljeto. Ako osvane sunčan dan, a medvjedi se uplaše vlastite sjene i vrate u zimski san, vjeruje se da će zima potrajati još šest tjedana.

To se jutros nije dogodilo u Zoološkom vrtu Beograda koji je objavio vijest i fotografije da je medvjed Uroš danas uživao u jutarnjem suncu te kako se čini da je proljeće blizu.

- Naš medvjed Uroš je jutros izašao iz zimske špilje i uživao u jutarnjem suncu. Prema narodnom vjerovanju, Sretenje je dan kada se susreću zima i lleto, a po ponašanju medvjeda možemo predvidjeti trajanje zime. Izgleda da su pred nama lijepi dani, napisali su na Facebooku.

Veterinar Zoološkog u Beogradu objasnio je može li se vjerovati Urošu.

- To je narodno vjerovanje. Kao i u svakom vjerovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvjedima u zoološkom vrtu nije baš za vjerovati, jer su uvjeti drugačiji. Osigurani su mu stan i hrana, briga i ljubav posjetitelja i zaposlenih, rekao je veterinar zoološkog vrta Jožef Ezveđ.

Slavni svizac Phil iz Punxsutawneya 2. veljače provirio je iz svoje nastambe u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji u utorak ujutro i vidio je svoju sjenu čime je, prema tradiciji, predvidio još šest tjedana zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:59