VAPAJ

Jedina udruga na području Ogulina bez hrane za svoje četveronožne štićenike... Trebaju pomoć!

Osim toga, dobili su i optužni prijedlog jer rade kao slonište, a nisu zadovoljili rigorozne uvjete propisane zakonom
 Anica Pribanić

- Nemamo više hrane. Gledam ih gladne, hodaju oko zdjelica, srce mi se stislo. Nemam što staviti unutra. Nema više ni starog kruha, ni tjestenine, ni riže. Kako da im to objasnim? Kako da im kažem da nisu oni krivi što ih je netko odbacio kao smeće, što su došli kod mene i što nema hrane? Ne znam što ću, očajna sam - kaže nam uzrujano Anica Pribanić, predsjednica udruge Šapa u srcu, koja već godinama brine o napuštenim životinjama iz Ogulina i okolice. Puno je puta već bila u kritičnoj situaciji. Pisali smo mi već o njenim životinjama, kad je bilo najteže, a naši čitatelji su uvijek pomagali. I sad se, evo, situacija ponavlja. Osim što hrane više nema, a više od 60 pasa je tamo, još se jedna nevolja nadvila nad ovo još uvijek ilegalno sklonište.

- Dobili smo zabranu da radimo kao sklonište, jer smo registrirani kao udruga. Dobili smo i optužni prijedlog zato što radimo sve poslove koje inače skloniste radi, a po broju od 60+ pasa smo već skloniste, ali naravno ilegalno. Sada zapravo pokušavamo ispuniti zakonske uvjete da postanemo sklonište. Skupljali smo sredstva za panelnu ogradu, koja košta 60 tisuća kuna. Skupili smo 40 tisuća, ali nam je na veterinara u samo dva tjedna otišlo deset tisuća, pa ogradu još nismo dovršili. Novi psi stalno dolaze, a ja ih ne mogu odbiti, jer znam da će inače završiti u Utinji, karlovačkom šinteraju - priča nam Anica.

image
Anica Pribanić

Lokalne zajednice je posve ignoriraju. Kao, nije legalna, pa se ne može pomoći, premda ima u našoj zemlji općina koje su našle način da financiraju neku od udruga koje zbrinjavanju životinje na jednak način. Premda bi po zakonu upravo jedinice lokalne samouprave trebale voditi računa o spašavanju životinja s ulice, to često rade volonteri, dovoljno empatični i sasvim sigurno pomalo ludi kad se upuštaju u sve to. Potpuno ignoriranje zakona ne događa se samo u siromašnim dijelovima zemlje - pogledajte bogati Dubrovnik i onu tugu na brdu Žarkovica, gdje sestre Sambrailo spašavaju svaku nesretnu životinju, pritom za ružnog vremena riskirajući vlastito zdravlje i život.

Anici je policija neki dan javila da su našli pet štenaca. Svaka im čast na ljudskosti, kaže ona, ali njena udruga je volonterska, financira se isključivo od donacija i nije ona nikakva službena instanca na koju se treba obratiti. No, svi koriste priliku da njoj utrpaju neželjene životinje. Nekad to čine s najboljom namjerom, kao ovi policajci, jer znaju da ih nitko drugi neće primiti. Drugi to čine očekujući da Anica mora prihvatiti svaku životinju, jer joj je to posao. Nije. Za njega ne dobiva plaću, zapravo, on joj odnosi iz novčanika novac, a košta je i duševnog mira.

Ako joj možete pomoći, javite se na Facebook udruge, a donacije se mogu slati na adresu: Udruga Šapa u srcu, Skradnik 16, 47300 Ogulin. Za one koji mogu pomoći financijski, udruga ima IBAN: HR6724020061100675185, International bank number: 7300697653, Swift code: (BIC Code) ESBCHR22.

image
Anica Pribanić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:19