SKANDALOZNO

Jedino se u Pakracu udomljavanje psa naplaćuje 200 kuna. Zašto? Nitko ne zna

Riječ je o Veterinarskoj stanici Pakrac, financiranoj javnim sredstvima
 Ilustracija, Sergey Uryadnikov/Alamy/Profimedia

Još krajem prošle godine Prijatelji životinja uputili su apel jedinicama lokalne samouprave koje imaju sklopljen ugovor o zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem Veterinarske stanice Pakrac. Upozorili su ih kako navedena stanica udomiteljima naplaćuje 200 kuna ako uzmu psa iz skloništa.

- To možda i ne bi bio problem da se radi o neprofitnom skloništu čiji izdaci se financiraju većim dijelom iz donacija građana, međutim Veterinarska stanica Pakrac posjeduje profitno sklonište koje se u potpunosti financira novcem poreznih obveznika i stvara profit za svoje vlasnike. Tako Veterinarska stanica udomiteljima naplaćuje psa čiji su svi troškovi u potpunosti pokriveni iz budžeta korisnika, odnosno jedinica lokalne samouprave. Time dodatno destimulira udomljavanje napuštenih životinja jer niti jedno drugo sklonište u Republici Hrvatskoj nema takvu praksu i udomitelji nerado plaćaju taj izdatak. Nije u redu da profitno sklonište naplaćuje građanima nešto što mu je već platila jedinica lokalne samouprave - napisali su u dopisu.

Dodali su:

- U dobroj namjeri i vjeri da će te spriječiti lošu praksu povezanu s vama i vašim interesima te novcem vaših građana želimo vam da ostvarite napredak u provedbi Zakona o zaštiti životinja.

No, odgovor do danas nisu dobili, a nemaju informacije o tome da je Veterinarska stanica Pakrac prestala naplaćivati 200 kuna po udomljenom psu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:52