NAKON OSIJEKA

Još jedan grad krenuo u borbu s vranama. Građani: ‘Zgroženi smo, idemo u prosvjed!‘

Ministarstvo je Gradu izdalo dozvolu za akciju, ali ga je i obvezalo da jaja i ptiće mora zbrinuti

Ilustracija

 Sunil Sharma/Zuma Press/Profimedia

Rat s pticama u našoj zemlji se nastavlja. Nakon što su prije mjesec dana na osječkom glavnom trgu lovci pucali na vrane, sada je u rat s tim pticama krenula i Koprivnica. Premda je u ovo doba godine zabranjeno išta činiti vezano za divlje životinje, jer imaju mlade, uz posebnu dozvolu Ministarstva poljoprivrede i to je moguće. Kao i u slučaju Osijeka, i Grad Koprivnica tu je dozvolu dobio i to za uklanjanje grana na kojima se vrane gnijezde.

- Ovo nas je zgrozilo. Najprije zato što će dovesti do pravog pomora ptica, a problem neće riješiti, jer će vrane napraviti nova gnijezda. Ovo je trošenje gradskih sredstava i vremena, a neće imati nikakve rezultate. Slažemo se da je potrebno pronaći rješenje, ali ono koje teži suživotu i nije pogubno za pojedine vrste. Pozivamo grad da odustane od ove suvisle nakane i potraži efikasnije i humanije metode. Ako to ne učine, mi ćemo prosvjedovati - kaže nam Nina Verčević, predsjednica koprivničke udruge Šinterice dobra srca i poziva sve građane na prosvjed protiv rezanja grana koji će se održati u nedjelju, 15. svibnja u 19 sati na Trgu kralja Tomislava 7.

Iz Grada su nam rekli kako su se na rezanje grana odlučili nakon pritužbi - građana.

- Utvrđeni su problemi oko gniježđenja vrana na stablima uz prozore i balkone stambenih zgrada, zagađenosti parkovne i prometne infrastrukture, dječjih igrališta i automobila perjem i izmetom, te neugodan miris, buku i povremeno agresivno ponašanje prema stanovništvu - stoji u njihovom odgovoru.

Na pitanje znaju li otprilike broj vrana u gradu, odnosno, koji je višak, odgovorili su nam kako je zapisnikom utvrđen 'prekomjeran broj'. Brojku nam nisu dostavili. Nisu nam odgovorili ni na pitanje za koje razdoblje su dobili dozvolu da grane uklanjaju. No, datum smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede: sve do 31. srpnja.

- Dozvoli smo Gradu orezivanje grana i namjerno uništavanje ili oštećivanje gnijezda i jaja u vrijeme kada je lov zabranjen, na način da se gnijezda skidaju i uništavaju, ali ako se utvrdi da se u gnijezdima nalaze ptići, da se ta gnijezda premjeste izvan površina obuhvata Programa zaštite divljači Grada Koprivnice, u dogovoru s lovoovlaštenikom lovišta u koje se gnijezda premještaja - pojasnili su.

Iz udruge BIOM osudili su ovaj postupak Grada, za kojeg kažu da je neučinkovit. Objasnili su kako su ovakve mjere u Zgrebu dovele samo do toga da se kolonija ptica rasprši na većem području i da se sezona gniježđenja produži. Naime, ptice kojima su gnijezda uništena, jednostavno kreću s gniježđenjem ispočetka.

- Trenutno traje sezona gniježđenja i neprihvatljivo je da se ovakve neučinkovite i kontraproduktivne metode kontrole vrše na vrsti kojoj se status ugroženosti u posljednjih pet godina srozao za čak dvije kategorije te ju trenutno prema kategorizaciji IUCN-a smatramo ranjivom vrstom. Zanima nas vidjeti na koji će način gradske službe premjestiti gnijezda i ptiće te kako će osigurati da se premjeste i odrasle ptice koje bi se o njima trebale brinuti. Ako se uklanjaju samo prazna gnijezda, ponovno se postavlja pitanje koja je tome svrha? - pita Iva Šoštarić iz udruge BIOM.

Kaže da je jedino što se može raditi u ovoj situaciji je - razmišljati dugoročno. To znači orezivanje grana prije nego se na njima pojave gnijezda, pažljivo biranje stabla koja se sade u gradu, sadnja drveća povoljnog za gniježđenje na rubovima grada, postavljanje nadstrešnica, ali i izmještanje klupica i sličnih objekata, redovitije čišćenje i održavanje puteva...

- Alternativna rješenja postoje no njih se redovito zanemaruje - ističe Šoštarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:43