BRAVO!

Još jedan grad zaustavio košnju u svibnju: ‘Učinili smo to zbog oprašivača!‘

Oni su staništa mnogih životinja i mogu biti iznimno bogata područja, poručuju

Nepokošene livade
 

 Grad Makarska

Makarska je puna nepokošene trave. Nije to loša vijest - dapače, za oprašivače je to sjajna vijest, a upravo je zbog njih to i učinjeno. Makarska se, naime, pridružila nekolicini domaćih gradova koji su odlučili odgoditi košnju, a sve kako bi pomogli insektima koji gradu.

- Iako travnjacima dominiraju trave, među njima se nalaze i ostale biljke, osobito one koje oprašivači vole i trebaju. Oni su staništa mnogih životinja i mogu biti iznimno bogata područja, no zbog njihove redovite košnje neke biljke nemaju prilike narasti, a zbog toga opada bioraznolikost nekog područja.

Grad Makarska podržao je akciju svibanj bez košnje koja u svijetu podsjeća na važnost oprašivača i ostavljanje travnjaka oku neurednima, ali njima vrlo važnima - objavili su, a s javnosti su podijelili i nekoliko fotografija zelenih površina koje nisu pokošene. Premda mnogima one ne izgledaju naročito lijepo, riječ je o samo mjesec dana odgode košenja. Nama to ne znači puno, no brojnim insektima koji u gradu žive ovakva je odluka sigurno veoma olakšala pronalazak hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:14