RICE‘S WHALE

Kitovi koji su prije tri godine otkriveni su pred izumiranjem: ‘Moramo smanjiti buku!‘

Rade se planovi zaštite vrste, jer ih u Meksičkom zaljevu pliva svega 51

Ilustracija

 -/Panthermedia/Profimedia

Kad su znanstvenici 2021. godine otkrili novu vrstu kita, nazvanu Riceovi kitovi, bili su u čudu. Kako je moguće, upitali su se, da je nisu prije otkrili, kad se radi o životinjama koje su po 12 metara duge? Kako to da ih nitko nije vidio, a nije da žive negdje na kraju svijeta? Plivaju u Meksičkom zaljevu, dakle, trebali su davno biti otkriveni. No, kad su ih prije viđali, smatrali su ih podvrstom Brydeovih kitova. Nitko ih nikada nije detaljnije proučavao.

Istovremeno s euforijom zbog otkrića pojavila se i bojazan da su otkriveni časak prije izumiranja. U zaljevu je ostao svega 51 ovaj kit, od čega je 26 odraslih. Kako je došlo do te brojke? Stručnjaci misle da je to splet nesretnih okolnosti: žive na mjestu gdje je gust brodski promet, pa su česti udari brodova. Treba dodati i da se u tom području održavaju vojne vježbe, kao i istraživanje nafte. Ako se na sve to doda činjenica da je prije 13 godina došlo do izlijevanja nafte u tom području, što je dio populacije ubilo, a dio ostavilo s reproduktivnim problemima, živo je čudo da ovih nesretnika ima 51.

Čim je potvrđeno da je riječ o posebnoj vrsti, počela su proučavanja. Otkriveno je kojim se dijelovima zaljeva najviše kreću, a na taj ih se način može i zaštititi od ljudskog djelovanja. Postoji i plan oporavka vrste, a najvažnije je kako smanjiti količinu buke, jer im ona najviše smeta. Ako je previše bučno pod vodom, oni ne mogu komunicirati, znati kuda se kreće i hraniti se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:19