Dozlogrdilo im

Kitovi ubojice podučavaju jedni druge kako potapati brodove, a imaju i omiljene

Znanstvenici vjeruju da je sve počelo prije tri godine, kada je orka napala brod koji ju je ozlijedio

Ilustracija

 Scott Veirs/Swns/Profimedia

Možda to nije tako dobra vijest za našu vrstu, ali ne možemo se ne diviti životinjama koje su site ljudskog ponašanja - toliko da su nam odlučile uzvratiti. Znamo da ugrožavamo sve životinje na ovom planetu svojim ponašanjem, no to našu vrstu ni najmanje ne usporava. No, čini se da je nekima dosta. Prvi su protiv nas na svoj način ustale orke, kitovi ubojice. Prema novom istraživanju, čini se kako oni uče jedni druge kako da potapaju brodove. Ne samo to - oni toj aktivnosti uče i svoju mladunčad, tako da zapravo diljem planeta stasa generacija kitova ubojica koja od malih peraja uči da treba potapati brodove.

Znanstvenici vjeruju kako je sve počelo prije tri godine, kada je jedna orka napala brod koji su je ozlijedio. Napravila je to u agoniji, sva u bolovima, no od tada su drugi kitovi počeli oponašati ono što je napravila i šire to znanje u svojoj zajednici. Od tada je uz obale Pirinejskog otoka zabilježen znatan rast sudara brodova i orki, koje su se namjerno zabijale u brodove. Brojni svjedoci govore kako se definitivno ne radi o slučajnom sudaru, jer su se orke nekoliko puta vraćale kako bi udarile u plovilo. Nedavno je zabilježen slučaj kada je šest orki punih sat vremena napadalo jednu jahtu, prije nego su otišli svojim putem, a ljudi su se onda uspjeli (sigurno) vratiti u luku.

Veliki sisavci, sudeći po prijavama štete, usmjereni su uglavnom na jedrilice, a svi kao da slijede određeni obrazac: brzo se približe s krme, a onda napadaju kormilo. Zanimljivo je da se sve ponašaju na isti način, što govori da se ne radi o spontanom ponašanju, nego o stečenom znanju kojeg primjenjuju o situaciji kada naiđu na plovilo koje im smeta.

Stručnjaci vjeruju kako odrasle orke ovo znanje prenose na mlade, kao jedno od općih znanja zajednice. Uče ih tako gdje pronaći hranu, kako odabrati partnera te kako potopiti brod.

- Kitovi ubojice ovakve sudare izazivaju namjerno. Ne znamo kako su došli do te ideje ni što ih motivira, no čini se kako je jedna teorija sve vjerojatnija. Čini se kako se radi o tome da se one brane, a zaključile su da je ovo pravi način nakon što se dogodila određena trauma - pojaşnio je za Live Science Alfredo López Fernandez, koautor studije koja se bavi proučavanjem ponašanja ovih velikih životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:19