BIZARAN TREND

Koreja odlučila stati na kraj kafićima sa životinjama: U njima su bili dikobrazi, lisice, zmije, tvorovi...

Mnogi su vidjeli kako stvorenja žive u malim prostorima, u kojima vlada gužva

Ilustracija

 Buschkind/Alamy/Profimedia

U kavezu iza stakla, debeljuškasti rakun trči nekoliko sekundi na kotaču za vježbanje prije nego što se baci natrag na pod. U sljedećem ograđenom prostoru, par prerijskih pasa sjedi na balvanima pod blještavim umjetnim svjetlom svjetiljke smještene iznad njihovih glava. S druge strane pregrade, oduševljeni kupci pijuckaju kavu i snimaju selfije sa životinjama. Nije to prizor iz ZOO vrta, nego iz jednog od kafića u Seulu, u kojem žive životinje, piše CNN. Krenulo je to sa psima i mačkama, a onda se sve otrgnulo kontroli. U kafićima diljem Koreje sad ima svega - dikobraza, lisica, zmija, tvorova... U vrijeme društvenih mreža, potrebno je biti drugačiji od ostalih, pa su ljudi smislili način da dovedu goste u svoje kafiće uz pomoć životinja koje mogu pomaziti, nahraniti, slikati se s njima i fotografiju objaviti na Instagramu, što će privući još više ljudi...

Sve bi to bilo dražesno da netko nije postavio pitanje kako ti kafići brinu o životinjama. Mnogi su vidjeli kako stvorenja žive u malim prostorima, u kojima vlada gužva, a stresno im je što ih netko neprestano dira, kako bi se slikao s njima. Često im prehrana nije prilagođena njihovim potrebama, pa imaju problema sa zdravljem, a tome doprinose i gosti kafića koji ih hrane svim i svačim. Sve to jako loše utječe na njihovo zdravlje. No, nije samo riječ o tome da životinje pate - radi se i o tome da diranje određenih životinja može donijeti do širenja raznih bolesti, tako da je opasnost veća nego se na prvu čini.

Pritisak je jačao zadnjih deset godina, paralelno sa sve većim brojem ovih kafića, a to je na kraju dovelo Vladu do toga da mora uvesti reda. U prije dva mjeseca su donijeli zakon kojim zabranjuju da se divlje životinje nalaze u nekom javnosti otvorenom prostoru, osim ako nisu registrirani kao zoološki vrtovi ili akvariji.

Stručnjaci kažu da, iako je to pozitivan korak, potrebno je učiniti više. Boje se da će rezultati biti minimalni i da će vlasnici kafića jednostavno svoje obrte registrirati kao ZOO vrtove. Mnogi će napraviti upravo to, pa je pitanje hoće li se uvjeti u kojima životinje žive promijeniti. Mnogi od tih vlasnika tvrde kako brinu za životinje koje žive u njihovim kafićima i da će ih, ako zatvore, odvesti kući, No, vjeruje se kako je veliki broj onih koji će ih u tom slučaju ostaviti na brigu nekom od udruženja koje spašava divlje i egzotične životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:07