UDRUGA BIOM

‘Krećemo u bitku protiv krivolovaca! Građani, zovite policiju ako čujete ovaj zvuk...‘

Udruga Biom je u samo 28 terenskih dana zabilježila 43 slučaja korištenja vabilica za prepelice
Prepelica
 
 Biom

Udruga Biom pokrenula je veliku akciju kojom se bori protiv krivolova. Naime, povodom početka lovne sezone na prepelicu u Hrvatskoj, Biom želi upozoriti da je korištenje električnih vabilica zabranjeno Zakonom o lovstvu, prema članku 66. gdje jasno stoji da je zabranjeno loviti divljač odašiljačima zvuka.

Prepelice (Coturnix coturnix) se na području čitave Hrvatske protuzakonito doziva elektronskim zvučnim vabom i odstreljuje u brojevima koji mogu biti i stoput veći od odstrela reguliranog zakonom. Procjenjuje se da 40 000 do 100 000 nesretnih ptica godišnje strada u Hrvatskoj u protuzakonitom lovu uz pomoć električnog vaba.

Udruga Biom je u samo 28 terenskih dana, u razdoblju od 2017. do 2021. godine, zabilježila 43 slučaja korištenja vabilica za prepelice, u kojima su se ukupno koristila 95 zabranjena uređaja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je na čak 12 lokacija zabilježeno 36 elektronskih vabilica, ponekad na istoj lokaciji i 7 vabilica odjednom.

Preostalim terenskim istraživanjima utvrđeno je 59 elektronskih vabilica u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj, Istarskoj te Osječko-baranjskoj županiji. Uz pomoć detaljnih dojava naših članova, volontera i pratitelja utvrdili smo korištenje elektronskih vabilica također u Virovitičko-podravskoj, Slavonsko-brodskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji. Problem je zapravo prisutan svugdje, diljem Hrvatske.

- Čak i Državno odvjetništvo u svojim godišnjim izvještajima navodi kako je razmjer protuzakonitog lova veći nego što ima prijavljenih slučajeva, odnosno da se zbog nedovoljno razvijene svijesti javnosti takva kaznena djela ne prijavljuju. Slijedom toga nadležne službe i institucije, čiji je zadatak otkrivanje i prijavljivanje kaznenih djela protuzakonitog lova, ne djeluju u mjeri u kojoj bi trebale.

Proteklih dana učestalo dobivamo dojave s terena o korištenju vabilica. Te nam dojave ponajviše pristižu od etičnih lovaca te Biomovih volontera i članova. Ovakve dojave očekujemo od kolovoza do listopada, kada u gotovo svakoj hrvatskoj županiji na brojnim poljoprivrednim zemljištima po cijele noći odjekuje ilegalni elektronski “puć-pu-ruć” - stoji u priopćenju udruge.

U cilju osvješćivanja javnosti o štetnoj i nezakonitoj praksi korištenja električnih vabilica, koje mogu prouzročiti značajne gubitke u populaciji određenih vrsta, udruga Biom pokrenula je ovih dana kampanju putem 44 lokalne radijske postaje u Hrvatskoj kojom pozivamo sve građane da ukoliko čuju zvuk vabilica taj slučaj odmah prijave policiji na broj telefona 112.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:12