UŽAS IZ SINJA

Kujica je na svijet donijela štence, a oni su se od hladnoće smrznuli. Okrutni vlasnik ne mari

Odbio je ponudu da kujicu preudomi, kao i da je sterilizira. Volonterima koji su ga zvali rekao je da on inače voli životinje
Marijo Jukic, vlasnik kujice koja se okotila
 
 Ante Cizmic/Cropix

Cijelo popodne ležala je uz mrtve štence. Sada pred noć nestaje skupa njima. Vlasnik se konačno odlučio 'pobrinuti za nju'. Ne zna se gdje je, informacija je do nas došla prije sat vremena. Ne pitajte "Jeste li je spasili?" Mi smo u Zagrebu, ona je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kaznena prijava predana je na Državno odvjetništvo, piše Slobodna Dalmacija.

Ovo je poruka na Facebook stranici "Animalexa", udruge studenata Pravnog fakulteta u Zagrebu, s kojom smo kontaktirali nakon saznanja o okrutnom zanemarivanju ženke psa u Otoku kod Sinja. Kuja se, kako smo pisali, na lancu okotila i štenci su se posmrzavali. Iris Ban-Krošelj, predsjednica "Animalexa", kazala nam je da su, osim kaznene, podnijeli i prekršajnu prijavu protiv vlasnika i to po više osnova. Također su s njim i kontaktirali.

- Ponudili smo mu smještaj za psa, a on je odgovorio: Fala vam lipa, ona ima smještaj. Zatim smo ponudili sterilizaciju o svom trošku, a on je opet rekao 'fala vam lipa' i poklopio slušalicu. Našoj volonterki ispričao je da je znao da se životinja 'imala okotit', ali da je bio u Solinu te da inače voli životinje i da mu kuja služi za čuvanje krava - ispričala nam je Iris. Dodala je da je vlasnik pokazao interes za svoju kuju punih 36 sekundi razgovora.

- Pa zašto je onda nije pustio u štalu da se okoti, još ako je znao da mora u to vrijeme ići do Solina - pita se ova studentica prava.

image
Marijo Jukic, vlasnik kujice koja se okotila
Ante Cizmic/Cropix

Tvrdi da je kuji iz Otoka pod hitno potrebna veterinarska skrb jer očito je trajno zanemarena, a najvjerojatnije je i 'silovana' kako to obično biva sa ženkama koje su u ruralnim krajevima na lancu cijeli život.

- One se okote, a vlasnici štence vezuju u vreće i podave u vodi ili ih zakopavaju što je praksa koje se neki niti ne srame, a rijetki shvaćaju da je to kazneno djelo. Zna se da se kuje na lancima nekontrolirano oplođuju i ne zna se tko je drugi roditelj štenaca. To je i ovdje u Otoku najvjerojatniji slučaj. Počinjeno je kazneno djelo, iz čl. 205. Kaznenog zakona, mučenje životinje koja je kroz duže razdoblje bila izložena tegobnom stanju. Tu je i kazneno djelo ubojstva.

Nadalje, mi pokrećemo prekršajni postupak po više osnova, među ostalim i zbog trajnog držanja na lancu i zanemarivanja. Tu su kazne predviđene Zakonom o zaštiti životinja i Zakona o veterinarstvu. Novčana sankcija već za samo jedan prekršaj, recimo za zanemarivanje životinje, iznosi do 15 tisuća kuna.

Imali smo i blažih slučajeva s visokim novčanima sankcijama, recimo onaj u Slavonskom Brodu gdje je vlasnik bio kažnjen s čak 14 tisuća kuna zato što je životinju držao u kavezu i izgladnjivao je - ispričala nam je Iris.

Kaže da bi po Kaznenom zakonu o zaštiti životonja kujica iz Otoka trebala biti odmah oduzeta vlasniku i dodaje kako udruga "Animalex" nije završila komunikaciju s njim.

- Osobno ću ga još jednom zamoliti da preda kujicu.

Da okrutnost prema životinjama nije specifična samo za ruralna područja govori i trovanje životinja u gradovima kada vlasnici pronalaze svoje mačke i pse u teškim mukama nakon trovanja.

Imali smo slučaj u Strožancu kad su uginule dvije mačke stare desetak godina jer je otrov, stavljen dva metra od ulaznih vrata obiteljske kuće u kojoj su živjele, pripravljen u sasječenoj dvolitarskoj boci Coca cole.

Volonteri splitske udruge "Sehaliah" prijavili su zlostavljanje psa na Mertojaku. Kaže nam Lucija Jelača da je čovjek metalnom šipkom premlaćivao psa.

- Nema pomaka u pogledu zlostavljanja i zanemarivanja životinja dok se ne postrože sankcije. To vam je isto kao kad se nismo vezivali u autima dok se kazne nisu povećale. Stvari se pomiču i u pogledu zaštite životinja, ali sporo i sve dotle dok ne profunkcioniraju institucije nećemo s tim izići na kraj.

image
Marijo Jukic, vlasnik kujice koja se okotila
Ante Cizmic/Cropix

Imamo dobre zakone, ali se ne provode. Imali smo slučaj onog psa kojeg je čovjek pred djecom objesio i dobio je samo tri mjeseca uvjetno – podsjeća Lucija. Dodaje kako se i protiv "onog lovca u Muću koji je zvjerski istukao pse" još uvijek vodi postupak, a psi su mu, zbog kojih se postupak vodi, već nakon mjesec dana iz skloništa vraćeni.

- Nije li to apsurdno - pita Lucija. Upozorava da se inspekcije provode, ali loše. Nekad zakažu komunalci, nekada veterinarski inspektori, a nekada na kraju sud zakaže.

- Zgrožena sam i bijesna jer sam nemoćna. Nekidan mi žena šalje fotografiju psa koji živi u žici s izmetima, potpuno zanemaren, pošaljemo inspekciju a oni ustanove da je cijepljen, čipiran i dobrog gojnog stanja i to je sve. Prijatelji životinja sada traže reformu veterinarske inspekcije - napominje volonterka udruge "Sehaliah". Jedino dobro je što su ljudi, kaže, sve češće počeli reagirati i upozoravati.

Veterinari se mahom slažu da je svijest o zaštiti životinja ipak u porastu u odnosu na prije nekoliko desetljeća kad je iživljavanje nad životinjama bilo češće.

Psihijatri ne nalaze bitnijih razlika između mučenja životinja i ljudi. Uvijek je riječ o ozbiljnim psihičkim poremećajima. Žrtve su u jednom i drugom slučaju živa bića. Mučenje životinja povezano je s agresivnim ponašanjem prema ljudima.

Međutim, zato što netko zlostavlja životinje ne znači da je psihopat, ali ima osobine poput niske razine samokontrole i predispoziciju da nastavi s agresivnim ponašanjem prema ljudima, upozoravaju stručnjaci.

Udruga "Prijatelji životinja" objavila je istraživanje koje su proveli Northeastern University i SPCA iz Massachusettsa, a koje je pokazalo da za ljude koji zlostavljaju životinje postoji pet puta veća vjerojatnost da će počiniti nasilnički zločin prema ljudima. Tako navode da je "prema upravitelju zatvora San Quentin u Kaliforniji, većina zatvorenika osuđenih na smrt zbog ubojstva, 'vježbala' svoje zločine na životinjama".

image
Marijo Jukic, vlasnik kujice koja se okotila
Ante Cizmic/Cropix

Donose saznanja o nekoliko poznatih ubojica. Kao dijete je, serijski ubojica i silovatelj Ted Bundy – kojemu je dokazana krivnja za dva ubojstva, ali se sumnja da je ubio više od 40 žena – bio svjedokom očeva nasilja nad životinjama, a i on sam je kasnije mučio životinje. Earl Kenneth Shriner, koji je silovao i probo nožem sedmogodišnjeg dječaka, u svom je susjedstvu bio poznat po vješanju mačaka i mučenju pasa. David Berkowitz, osuđen zbog 13 ubojstava i jednog pokušaja ubojstva, ustrijelio je susjedova psa labradora. Brenda Spencer, koja je počela pucati iz vatrenog oružja u kalifornijskoj školi, ubivši dvoje djece i ozlijedivši devetero drugih, opetovano je zlostavljala životinje, često im paleći repove. Serijski ubojica i kanibal Jeffrey Dahmer je glave pasa i mačaka nabijao na kolac, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47