SIROČE

Lane ozlijeđeno tijekom košnje ne bi preživjelo bez pomoći ljudi. Evo kako se oporavlja!

Kod srna je ovo doba naočito rizično, jer tijekom dana mame nakratko ostavljaju svoje mlade u travi
Ozlijeđeno lane
 ZOO Zagreb

Tijekom košnje trave jučer je na zagrebačkom Črnomercu ozlijeđeno lane. Maleno biće je jutros doručkovalo, no tek ga treba naviknuti na bočicu s kozjim mlijekom. Nakon hranjenja, još jednom su mu previjene rane. Doznajemo kako nema šanse da bi s ovim ozljedama preživjelo u prirodi, zbog čega je i prevezeno u ZOO vrt. Čim se oporavi, vratit će se nazad u divljinu.

Svake godine u ovo doba ponavlja se ista priča. Nekad su ozljede fatalne, pa se životinju mora uspavati, drugi puta, kad sada, lanad ima više sreće. Što se može učiniti? Stručnjaci savjetuju da se prije košenja pazi na to da se ispred kosilice ne nađe kakva životinja. U svijetu je uobičajeno prije same akcije izaći na livadu, prošetati po njoj i zvoniti zvoncem, jer je to zvuk kojeg životinje čuju pa mogu pobjeći i odnijeti svoje mlade.

Kod srna je ovo doba naočito rizično, jer tijekom dana mame nakratko ostavljaju svoje mlade u travi, na mjestima kojima im se čine sigurnima. Ta lanad nije zauvijek ostavljena, jer je mama negdje u blizini. Nema potrebe uzimati ih i zbrinjavati, jer se mami i malenom tako čini šteta.

Po dojavama o lanadi koja je proteklih dana uočena u Zagrebu, stručnjaci zaključuju da su se srne ove godine olanile nešto kasnije nego prošle godine. Naime, oplodnja i donošenje malaca na svijet ovisi, između ostalog, i o vremenskim prilikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:46