I NJIMA JE ŽAO

Lovac opisao bliski susret sa šumskom zvijeri: ‘Medvjed je jurio na nas, nismo ga stigli uspavati‘

Predsjednik Lovačkog društva Srnjak je s još jednim lovcem usmrtio medvjeda koji je napadao automobile od 6.30 ujutro do podneva
Privatni album
 Robert Fajt/Cropix

Miljenko Kauzlarić, predsjednik Lovačkog društva Srnjak iz Fužina, dan nakon bliskog susreta s medvjedom koji je u Gorskom kotaru, na staroj cesti od Fužina do Delnica, napao i razbio pet automobila, opisuje nam bliski susret sa šumskom zvijeri. Kauzlarić je s još jednim lovcem usmrtio medvjeda koji je napadao automobile od 6.30 ujutro do podneva. Bilo je to oko 14 sati, zaustavili su svoj automobil, a medvjed je krenuo prema njima.

- Čim je ugledao auto, krenuo je iz šume prema nama, velikom brzinom. Bio je to napad, ustrijelili smo ga četiri metra od automobila. Čovjek iz veterinarskog instituta bio je s nama, on je imao sa sobom pušku za uspavljivanje, a to se dogodilo toliko brzo da je nije uopće uspio izvaditi. Osim toga, kada medvjeda pogodite injekcijskom puškom za uspavljivanje, treba pet minuta da injekcija počne djelovati i da se životinja umiri. Čak i da smo ga stigli pogoditi, u tih pet minuta, završili bismo tamo gore, na ispovijedi. Nakon medvjedova napada čovjek iz Veterinarskog instituta ostao je 15 minuta sjediti u automobilu, od šoka - ispričao nam je Kauzlarić, pomalo frustriran brojnim komentarima na društvenim mrežama da su medvjeda trebali uspavati, a ne ubiti.

Uzorak na analizi

Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu bio je u automobilu s Kauzlarićem i još jednim lovcem kada je medvjed iz šume krenuo na njih. Kada su ga ugledali, bio je na deset metara. Prilazio je, po njegovim riječima, automobilu sa stražnje strane.

image
Šteta na automobilu nakon napada medvjeda
Privatni Album

- Krenuo je naglo na nas, lovci su prvo ispucali metak u zrak, nadajući se da će ga to uplašiti, ali nije stao. Tada su ga ustrijelili. Ja sam sa sobom imao pušku za uspavljivanje i žao mi je što je nisam stigao upotrijebiti, ali nije bilo vremena - kaže.

On je izuzeo uzorak medvjeda koji je poslan na analizu, a budući da je praznik, rezultati bi trebali biti poznati tek u petak.

- Prvo ga testiramo na bjesnoću. Slučajeva bjesnoće u Hrvatskoj nije bilo zadnje dvije-tri godine, nakon uspješnog cijepljenja lisica. Ako nije bjesnoća, radi se daljnja toksikološka analiza - kaže Reljić.

Upitali smo ga koliko je moguće da je točna teorija koju su imali neki od stanovnika Gorskog kotara da se medvjed otrovao mišomorom koji je postavljen na pojedinim lokacijama zbog mišje groznice.

- Medvjed se jest čudno kretao, kao da je teturao. Da, moguće je da se radi o trovanju, što će se utvrditi toksikološkom analizom. Također, medvjed je podložan raznim virusima koji uzrokuju encefalitis. Bilo je i slučajeva tumora na mozgu, kod jedne medvjedice s takvim tumorom imali smo promjenu ponašanja. Moguće je i da ga je prethodno udario automobil pa je to bila njegova reakcija - veli Reljić.

image
Šteta na automobilu nakon napada medvjeda
Privatni Album

Skočio na haubu

Medvjedi, inače, bježe pri susretu s ljudima, pa ovakve napade ne pamte ni najstariji lovci u Fužinama i okolici. Ovaj je krenuo u napad oko 6.30 ujutro. Prvi je na njega naletio Igor Perković kod Kraljeva jarka - kada ga je vidio na cesti, stao je sa svojom Škodom da bi pričekao da prijeđe. No, medvjed se umjesto toga zaletio na Škodu, skočio na haubu i počeo trgati dijelove automobila.

Igor je krenuo unatrag i uspio medvjeda zbaciti s automobila te je pobjegao, a kaže da je medvjed još barem 30 metara trčao za njim. Dok nije ustrijeljen, slično iskustvo te srijede kod Fužina imala su još četiri vozača. Obaviještena je policija, koja je alarmirala Lovačko društvo, a lovci su od Ministarstva dobili dozvolu za interventni odstrel, kojim je okončan medvjedov pohod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:46