UŽAS U OSIJEKU

Lovci na glavnom gradskom trgu pucali u ptice, čuvala ih policija: ‘To je barbarski čin!‘

Ministarstvo poljoprivrede dalo im je dozvolu za odstrel, nakon što ju je Grad Osijek tražio

Ilustracija

 Matthew Ashmore/Alamy/Alamy/Profimedia

Lovci dolaze na trg, s puškama u rukama. U pratnji su im zaposlenici 1. policijske postaje Osijek. Oni su tu zbog sigurnosti. Potom se cijevi kalibra 5.5 milimetara nađu u zraku. Lovci pucaju na ptice. Golubovi i vrane u panici pokušavaju odletjeti, no mnogi ne uspiju. Njihova malena tijela padaju na tlo Trga Ante Starčevića.

Tako je izgledao četvrtak navečer u Osijeku. Ubijanje ptica obavljeno je uz dozvolu Ministarstva poljoprivrede. Iako je sad vrijeme gniježđenja, uz posebnu dozvolu se i sada može vršiti odstrel. Zašto su je dali? Jer su im u veljači uz Grada Osijeka uputili molbu da im se dopusti lov sivih vrana, gačaca i golubova divljih pećinara na gradskim površinama.

- U njihovom dopisu stoji da se na površinama koje su uključene u njihov Programa zaštite divljači ukazala opravdana potreba za rastjerivanjem i odstrjelom tih ptica, jer su u velikom broju nastanjene u cijelom gradu i predstavljaju javno zdravstveni problem, uz uništavanje imovine i povremene napade na stanovnike grada te su zahtjevu dodatno priložene pritužbe građana i poslovnih subjekata - kažu nam iz Ministarstva.

Dostavili su im iz Osijeka, pojašnjavaju nam, i točne brojke. Tako je u Zapisniku o utvrđivanju brojnog stanja divljači 1. prosinca prošle godine viđeno 600 sivih vrana, osam tisuća gačaca i četiri tisuće golubova. Ptice su se gnijezdile na prozorima, balkonima i krovovima, stoji u dopisu koji je došao iz Osijeka, a njihovog izmeta i perja ima po automobilima, zgradama, školama, vrtićima... Dali su sve od sebe da štetu smanje, ali nisu uspjeli, pa su od Ministarstva tražili da dozvoli odstrel. Dobili su ga i to za razdoblje od 1. ožujka do 1. svibnja.

- Površine grada u pravom biološkom smislu ne predstavljaju povoljne površine za obitavanje niti jedne, pa tako ni ovih vrsta divljači. 100 sivih vrana, tri stotine gačaca i 100 golubova su broj koji će biti općenito prihvaćen od stanovnika grada i neće pričinjavati ozbiljne štete na imovini te neće biti ugroza zdravlju i sigurnosti građana, a istovremeno osigurava održavanje populacije - kažu iz Ministarstva i pojašnjavaju kako te tri vrste ptice u prekomjernom broju imaju negativan utjecaj na javno zdravlje i sigurnost, te da mogu nanijeti ozbiljne štete. Zbog toga su na popisu vrste koje se mogu izlovljavati.

- Ponekad u cilju zaštite interesa javnog zdravlja i sigurnosti ne mora postojati zadovoljavajuće rješenje osim odstrjela ptica. U tom kontekstu izlovljavanje predstavlja legitimnu metodu za zaštitu javnog zdravlja i sigurnosti posebno jer se tom prilikom vodi računa o socijalnom kapacitetu te vrste divljači kao i o osiguravanju održavanja populacije predmetne vrste na zadovoljavajućoj razini - kažu iz Ministarstva.

Iz Grada Osijeka, koji je predao zahtjev za odstrjel, bili su iznenađujuće šturi.

- Temeljem rješenja Ministarstva poljoprivrede, kao i prethodnoga mišljenja Ministarstva zaštite okoliša, ovlaštene osobe uz prisustvo policije obavile su redukciju golubova i vrana, a sve u skladu s Programom zaštite divljači na području grada Osijeka - napisali su nam u odgovoru i uputili nas da pogledamo njihov Program zaštite divljači.

Zato su udruge bile rječitije.

- Civilizacijski i moralno je neprihvatljivo! Ne moraš biti "ljubitelj" životinja da ti se duša stisne od same pomisli da netko zaista šeće ulicama tvoga grada s puškom i ubija životinje! Nekada se tako radilo i sa psima i mačkama pa smo valjda napredovali, kao društvo, a ne nazadovali! Angažirali smo mnoge stručnjake s područja biologije, ekologije i šumarstva, skupljamo pozitivne prakse drugih gradova iznijet ćemo ih gradonačelniku Osijeka koji je i ovoga puta pokazao interes da zajedno pronađemo humanije rješenje - kaže Ivana Crnoja, osnivačica osječke udruge Pobjede.

Iz udruge Biom kažu kako ovakve agresivne mjere osuđuju i smatraju kako je riječ o značajnom civilizacijskom nazadovanju.

- Kakvu poruku šaljemo ljudima ako se oko njihovih kuća puca po pticama? Ako stavimo po strani to, ova je mjera krajnje neučinkovita. Ako se usmrte ptice na jednom mjestu, doći će one s nekog drugog mjesta. Što onda? Javnim novcem će nova pucnjava svakoga mjeseca? Usmrćivanje ne rješava problem i javni se novac ne bi trebao trošiti na neučinkovite metode, nego na one koje imaju rezultate. Kako? Tako da se ozbiljno prouči gdje problem postoji i kako ga riješiti. Ovo u Osijeku je primjer korištenja zastarjelog poimanja prirode - kaže biolog Dubravko Dender, voditelj programa za očuvanje ptica te udruge i dodaje kako smatra da se lokalne samouprave trebaju početi ozbiljno baviti urbanom bioraznolikošću.

- Tako do problema neće ni dolaziti, a neće biti ni potrebe za ovakvim neciviliziranim metodama. Lovostaj na ptice u vrijeme gniježđenja je definiran od strane lovaca također kao civilizacijski doseg, pa bi ga u skladu s tim trebalo i njegovati - smatra Dender.

Stanovnici Osijeka s kojima smo razgovarali bili su šokirani i zgroženi onim što se dogodilo i što će se, po svemu sudeći, sve do svibnja ponavljati. Ne razumiju zbog čega se ne koriste neke druge metode. Pisali smo o, primjerice, Belgiji, gdje se pticama daje kontracepcija. Riječ je o zaista humanoj metodi kontrole populacije.

- Ovo kod nas, pa to je običan barbarski čin - rekla nam je jedna gospođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:34