PSU SE IZGUBIO SVAKI TRAG

Lovci progovorili o Yukijevom misterioznom nestanku: ‘Ne osjećamo se krivima, a vlasniku ćemo pomoći‘

Kao predsjednik društva ne dozvoljavam da se puška uopće okrene prema nečijem psu, kaže predsjednik lovačkog društva Fazan u Pušći

Haski Yuki

 Privatna Arhiva/

O misterioznom nestanku haskija Yukija, o kojem smo ranije pisali, mišljenje su dali Vlado Jekešić, predsjednik lovačkog društva Fazan u Pušći, i Slavoljub Marčićev, tajnik lovačkog saveza Zagrebačke županije. Nakon ispucana dva pucnja u mjestu Bregovljana nedaleko od Zaprešića u nedjelju oko 14 sati, psu se izgubio svaki trag, a vlasnik sumnja da su za njegov nestanak odgovorni lovci.

- Održali smo sastanak unutar društva. U nedjelju nije bio dan lova niti je itko od naših lovaca bio na terenu. Pružit ćemo svu pomoć da se otkrije počinitelj, ali ne osjećamo se krivi za nestanak ili ubojstvo psa, rekao je predstavnik lovačkog društva Vlado Jekešić.

Ističe da otkad postoji lov, postoji i krivolov na koji lovačko društvo ne može utjecati. U njegovom društvu nema zabilježenih slučajeva o slučajno ustrijeljenim psima.

- Kao predsjednik društva ne dozvoljavam da se puška uopće okrene prema nečijem psu. Naši će lovci, zajedno s vlasnikom psa, proći područje i pokušati pronaći psa. Ako je on kojim slučajem ustrijeljen, cijeli slučaj ćemo prijaviti policiji, rekao je Jekešić.

Slavoljub Marčićev, tajnik lovačkog saveza Zagrebačke županije, objasnio je kako su društva tijekom kolovoza i rujna pojačano aktivna danju i noću zbog prijetnje dolaska afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Lov je, kaže, dozvoljen cijele godine, ali mora biti udaljen sto metara od naselja, u što ne ulaze pojedinačne kuće.

- Porastao je broj divljih svinja koje stvaraju velike štete na poljoprivrednim kulturama zbog čega su lovci stalno na terenu. A i uredba iz Ministarstva poljoprivrede nam nalaže pojačani odstrel divljih svinja i smanjenje njihovog broja zbog sprječavanja dolaska afričke svinjske kuge u Hrvatsku, rekao je Marčićev.

image

Pas Yuki

Privatna Arhiva/

Dodaje kako niti jedan lovac ne može izaći na teren bez dopuštenja koje je potpisala ovlaštena osoba, a potrebno je voditi evidenciju o tome tko je, kada i gdje lovio.

- Svatko tko ulazi u lovište, ako se radi o pojedinačnom lovu, mora se javiti lovočuvaru ili nekoj drugoj ovlaštenoj osobi. Ako je netko od lovaca bio privatno na lovištu bez pismene dozvole, to se smatra krivolovom i nad time društvo nema nadzor, kaže tajnik lovačkog saveza.

Ističe da nije nužno da samo lovci pucaju jer u Hrvatskoj postoji brojno neregistrirano oružje, a lovci su ti koji imaju legalno i registrirano oružje. I sam je član lovačkog društva već trideset i šest godina te nikada nije došlo do pucanja na psa. Kaže kako vlasnici svoje ljubimce vode kroz šumu bez da razmišljaju o posljedicama koje to ima na divljač.

- Vlasnici pasa također su u lošem položaju jer često nemaju gdje šetati pse, ali s druge strane pas mora uvijek biti na povodcu. U šumi postoji divljač koja se ne smije uznemiravati. Ni ja kao lovac ne mogu lovačkog psa voditi slobodno, osim na mjestima gdje je propisano drugačije, rekao je Slavoljub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:05