AKCIJA

Maleni gačac nije uspio poletjeti od prve, no nema razloga za brigu...

Molimo vas da u sličnim situacijama provjerite jesu li poletarcu roditelji u blizini, apeliraju iz Oporavilišta

Gačac u Španskom
 

 Oporavilište za divlje životinje

Mnogo je ovih dana poletaraca na tlu. To su malene ptice koje tek uče letjeti i uobičajeno je da pritom ne uspijevaju baš od prve, no njihovi su roditelji u blizini, kako bi im pomogli.

- Dobili smo dojavu da je Španskom opažen ozlijeđen gačac. Kad smo stigli na lice mjesta, vidjeli smo da je riječ o zdravom poletarcu iza kojeg je prvi let. Mama ga motri iz blizine i potiče da bolje uvježba zamahivanje krilima. Mladi gačac ostaje na tlu i jača muskulaturu, a mama će ga nastaviti hraniti i štititi ga. Uskoro će zajedno odletjeti.

Molimo vas da u sličnim situacijama provjerite jesu li poletarcu roditelji u blizini. Nemojte ga uzimati niti ometati. Malo mu treba da nauči letjeti - poručuju iz zagrebačkog Oporavilišta za divlje životinje.

U ovo doba godine, kada iz gnijezda izlaze i manje popularne ptice (sive vrane i gačci) mnogo je prijava o napadima na ljude. Stručnjaci savjetuju da, ako hodamo ispod stabala, pazimo je li kakav ptić na podu. Ptice ne napadaju ljude bez razloga, nego samo brane svoje malene od svega što im prijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 05:08