ŠUMSKE ZVIJEZDE

Medvjed, vuk i ris u centru Rijeke, a nitko ni da trepne? Evo kako je to moguće

Fascinantni prizori, njih dvadesetak, moći će se vidjeti do 25. svibnja
Izložba na Korzu
 Javna ustanova Priroda

Predatori u centru grada, a nitko ni da trepne? Moguće je, ali samo ako se radi o izložbi. Naime, uoči Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova „Priroda“ i Primorsko-goranska županija odlučili su donijeti dašak divljine na riječki Korzo. Na dvadeset izložbenih panela ugostili su istinske zvijezde životinjskog svijeta: smeđeg medvjeda, sivog vuka i euroazijskog risa!

Na svega dvadesetak minuta vožnje od riječke špice, prostiru se šume Gorskog kotara u kojima velike zvijeri nalaze svoj dom, a svakog dana do 25. svibnja u Rijeci će se razotkriti djelić njihova skrovitog života riječkoj publici. Dakle, sve te fascinantne životinje samo su "doveli" u susjedstvo, ljudima koji ih inače nemaju priliku vidjeti.

- Tajnu kako uhvatiti „veliku zvjerku“ ili detalj prirodnih ljepota fotoaparatom znaju naši suradnici, ljubitelji prirode i autori fotografija: Siniša Abramović, Patrik Krstinić, Romeo Mance, Marko Matešić, Željko Stipeć i Dario Štefančić a dodanu zanimljivost izložbi daju ilustracije Korine Hunjak - ističu organizatori, javna ustanova Priroda.

Gorski kotar, uz brojna zaštićena područja, u cijelosti je obuhvaćen i ekološkom mrežom Natura 2000. Medvjed, vuk i ris koji žive u goranskim šuma, iznimno su prirodno bogatstvo i pokazatelj očuvanosti ekosustava. Obveza društva je sačuvati ih za budućnost te educirati najmlađe o važnosti njihova opstanka i uloge u prirodi, ističu iz ustanove.

One koji žele znati više pozivaju da u ljetnim mjesecima barem na jedan dan zamjene morski ambijent s goranskom svježinom i navrate u novoizgrađeni Centar za posjetitelje “Velike zvijeri“ u Staroj Sušici, koji će brzo otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 16:53