ODLUKE

Ministarstvo poljoprivrede: Dopustili smo da dođu vlasnički psi iz Ukrajine, ali ne i napušteni

Pojašnjavaju kako bi se takav ‘uvoz‘ pasa smatrao komercijalnim i za njega je nemoguće dobiti izuzeće
 Fadel Senna/AFP

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede objavila je obrazac koji se treba ispuniti za svaku životinju koja je došla iz Ukrajine. Prijatelji životinja stavili su obavijest na ukrajinskom i hrvatskom jeziku na svoju web-stranicu te mole sve da rašire vijest o ovoj obavezi koja je ujedno i preduvjet za mikročipiranje i cijepljenje. Važno je da se svaka pristigla životinja čim prije evidentira.

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su kako je naredbom o mjerama za prihvat trenutno omogućeno premještanje kućnih ljubimaca iako ne ispunjavaju uvjete iz članaka Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o nekomercijalnom premještanju kućnih ljubimaca.

- Ovo izuzeće odnosi se isključivo na kućne ljubimce u pratnji njihovih vlasnika raseljenih iz Ukrajine te nije primjenjivo na premještanje napuštenih kućnih ljubimaca, odnosno napuštenih pasa. Zbog rizika od bjesnoće i ograničenih kapaciteta naših skloništa za životinje, a u koje bi se, upravo zbog povećanog rizika, napuštene pse trebalo smjestiti, nije dozvoljen ulazak s takvim psima u Republiku Hrvatsku - kažu iz ministarstva.

Pojasnili su nam i kako se premještanje napuštenih pasa smatra komercijalnim, a onda ono podliježe odredbama Unije i za njega nije moguće uvesti izuzeće. Iz toga proizlazi da bi dovođenje napuštenih pasa iz Ukrajine u Republiku Hrvatsku značilo kršenje odredbi navedenih uredbi te time bilo i protuzakonito, pojasnili su nam.

- Ovdje svakako treba napomenuti da bi se, zbog povećanog rizika od bjesnoće, dovođenjem napuštenih pasa moglo ugroziti zdravlje i život onog tko ih dovozi, ali i svih drugih osoba i životinja s kojima bi takav pas bio u kontaktu. Ukoliko je kojim slučajem, ipak takva životinja već dovedena u Republiku Hrvatsku, potrebno je žurno o tome izvijestiti veterinarsku inspekciju Državnog inspektorata kako bi se odmah poduzele mjere za sprečavanje rizika prijenosa bjesnoće - stoji u njihovom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 21:48