POJAVILO SE RJEŠENJE

‘Molim vas, nemojte ih ubiti! Imam ideju gdje ih možete preseliti i pustiti da slobodno žive‘

Razija Kuran iz Kobiljače ima odličnu ideju - divlju stoku jednostavno uputiti u smjeru Crnog vira

Ilustracija

 Martin Hibberd/Alamy/Alamy/Profimedia

Odluka Ministarstva poljoprivrede da se posmiče stoka koja luta dolinom Neretve na području Opuzena i općine Kula Norinska zaprepastila je zaštitare životinja, ali i mnoge stočare koji bi nekoliko stotina grla krava, junaca i bikova rado "ugostili" na svojim farmama, piše Slobodna Dalmacija.

Stanje je nesnosno za poljoprivrednike Neretve: i laiku je jasno da napuštenoj stoci nije mjesto među nasadima mandarina i drugog voća i povrća, gladne životinje uništavaju sve pred sobom, pa su odstrel ili premještaj jedina dva moguća rješenja.

"Prijatelji životinja" iz Zagreba, koji se zalažu za humano pustupanje prema poludivljoj stoci, uputili su nas na prijedlog Razije Kuran iz Kobiljače u Novim Selima u općini Pojezerje, koja je iznijela prijedlog o zbrinjavanju napuštenih životinja na državnoj zemlji koja je prilično blizu, reklo bi se "preko brda".

- Reagirala sam nakon što sam pratila slučaj u medijima i zgrožena sam namjerom da se napuštena stoka pobije, jer to nije u redu ni s humanog, ali ni s ekonomskoga gledišta. Na području općine Pojezerje, na granici s gradom Pločama, nalazi se parcela nazvana Crni vir, površine oko osamdeset hektara, okružena brdima, a na dva dijela dijeli je rječica Matica.

Dakle, idealno mjesto da se zbrinu ove nesretne životinje, za koje bi se uz pomoć institucija, zaštitara životinja i volontera mogao urediti ekološki rezervat kojem je svrha zaštita kako zaštićenih, tako i napuštenih životinja - kaže nam gospođa Kuran, čija obitelj ima OPG, bave se vinogradarstvom i djelomično stočarstvom, a njihova ekološka vina dobila su tri nagrade na manifestaciji "Sabatina".

Razija je inače diplomirana politologinja iz Sarajeva, a s obitelji je osnovala OPG, potom deset godina živjela u Njemačkoj, a u Kobiljaču se vratila prije tri godine s namjerom da se u tom kraju bavi ekološkom i organskom proizvodnjom.

- Crni vir je poljoprivredno zemljište u državnom vlasništvu i godinama zapušteno. U nekoliko navrata pokušali smo od Ministarstva poljoprivrede dobiti dugoročan najam, no oni bi nas svaki put uputili na lokalnu vlast, gdje bismo dobili odgovor da se još ne zna što će biti s tim zemljištem - kaže i predlaže način na koji bi se moglo skrbiti o neretvanskim životinjama:

- Proces je poznat: najprije se napravi selekcija, po vrsti, dobi i zdravstvenom stanju životinja. Suludo je rješenje pobiti sve, tako se ne radi u dvadeset i prvom stoljeću. Potom bi trebalo provući ogradu na kritičnim punktovima kako životinje ne bi bježale, te nadzirati kretanje, rast i razmnožavanje. Pozivam nadležne institucije i "Prijatelje životinja" da dođu u izvid terena u Crnom viru kako bismo zaustavili besmisleno ubijanje - zaključuje Razija Kuran iz Kobiljače, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:52