REAKCIJA

"Molimo vas, prestanite u programu uživo ubijati hlapove. Veličate mučenje i ubijanje!!

Iz Udruge koja je reagirala kažu da su dopis poslali tek nakon što su ih zvali brojni šokirani građanni
Hlap
 Ardea.com/Paulo Di Oliviera/Ardea/Profimedia

Udruga Prijatelji životinja reagirala je na kuhanje živih hlapova uživo u emisiji "Tri, dva, jedan - kuhaj". Kažu kako su ih nazvali brojni građani šokirani tim postupcima.

- Posebno želimo istaknuti činjenicu da hlapovi i jastozi ne mogu doživjeti šok. Kada su druge životinje, uključujući ljude, izložene ekstremnoj boli, njihov živčani sustav privremeno se gasi, što predstavlja obrambeni mehanizam. Zoolozi su otkrili da rakovi nemaju mogućnost podlijeganja šoku kada su izloženi okrutnim procedurama – primjerice, odsijecanju kliješta i kuhanju živih rakova u kipućoj vodi, što tradicionalno predstavlja neizmjerno okrutnu praksu pripreme u kulinarstvu, pa se njihova agonija dodatno produbljuje. Kako to konkretno izgleda u praksi znanstvenici su objasnili ovako: potrebno je 35 – 40 sekunda da rak bude usmrćen kada ga se živog uroni u kipuću vodu, a kada ih se rasijeca ili raskomada, njihov živčani sustav ostaje živ i funkcionalan do čak sat vremena nakon komadanja - napisali su u reakciji.

Zbog toga osuđuju potpuno neetičnu praksu pripreme i rezanja živih hlapova, te naglašavaju da je ovakvo ubijanje i mučenje životinja sramotno i etički nedopustivo.

- Molimo vas da promislite o činjenici da se u vašem studiju i uz vašu privolu odvija okrutno ubijanje, što za sobom neizostavno povlači promoviranje nasilja i desenzibilizaciju i bešćutnost gledatelja prema patnji životinja. Apsolutno je pogrešno veličati mučenje i ubijanje životinja i prikazivati ga kao kulturu prehrane - napisali su i dodali:

- Neugodno smo iznenađeni ovakvim prikazivanjem nasilja i zato što je vaša televizijska kuća u više navrata podržala kampanje za zaštitu životinja i samostalno osudila mučenje i zlostavljanje životinja, usprotivila se napuštanju životinja i promovirala udomljavanje umjesto kupnje životinja, za što ste dobili podršku upravo vaših gledatelja koje sada izlažete primjerima i scenama ozbiljnog zlostavljanja živih bića- stoji u dopisu.

Pjevačica Dua Lipa nedavno je u svom videu za pjesmu We're good senzibilizirala javnost upravo za patnju hlapova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44