ZARAZA

Moraju li se kokoši usmrtiti zbog salmonele? Evo što kaže stručnjakinja s Veterinarskog fakulteta

Doktorica znanosti Estella Prukner-Radovčić kaže kako drugo rješenje postoji, ali je ono tehnički gotovo pa neizvedivo

Ilustracija

 Steve Smith/Tetra Images/Profimedia/

Nakon što je po treći puta potvrđena salmonela kod kokoši koje žive u uzgoju farme Lukač, spominje se brojka od 150 tisuća tih nesretnih životinja koje će biti usmrćene. Dok se o pokušava pronaći rješenje o tome gdje će se to napraviti, mnogi su se upitali postoji li drugo rješenje za te životinje? Drugim riječima, može li ih se izliječiti i tako spasiti od smrti?

Doktorica znanosti Estella Prukner-Radovčić, prof. emer., s Veterinarskog fakulteta kaže kako se kokoši mogu liječiti ukoliko su zaražene bakterijama, no kada je riječ o velikom broju životinja u intenzivnom uzgoju naj farmi, to je gotovo neizvedivo. Stvar je, naprosto, u tehničkim uvjetima.

- Liječenje je dugotrajno. Trebalo bi najprije utvrditi koje su kokoši zaražene, jer to vjerojatno nisu sve, preseliti ih na novu lokaciju pa ih liječiti. Nakon terapije bi ih opet trebalo testirati, da se provjeri jesu li izliječene. To je velik i skup posao, koji je izvediv samo u situacijama kada se radi o manjem broju životinja.

U ovakvim slučajevima, nažalost, propisi nalažu svoje. Infekcije salmonelama mogu biti opasne, u nekim slučajevima mogu izazvati i smrt, i zbog toga se mora redovito provoditi kontrola - ističe doktorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:56