VANDALI

Motornom pilom srušili stup na kojem je bilo gnijezdo zaštićene ptice. U njemu su bila jaja

Policija traga za počiniteljem. Pregledavaju se kamere koje snimaju okolno područje, a zamolili su i građane da se uključe
Bukoč
 Jon G. Fuller/Zuma Press/Profimedia

Kad je ugrožena i rijetka vrsta ptice snijela nekoliko jaja, svi su bili sretni. Postavili su kameru ispred gnijezda, očekujući da će moći uživo gledati kako maleni bukoči izlaze iz jaja. No, to se neće dogoditi. Nepoznati vandal je samo dan nakon što su jaja izležena srušio gnijezdo. Stup na kojem je ono bilo srušio se, a u padu su smrskana a jaja, piše CNN.

Sve se to dogodilo u Walesu, a u priču se odmah uključila policija. Oni su obavijestili javnost da misle kako se počinitelj, ili više njih, brodom dovezao do mjesta ispod kojeg se gnijezdo nalazilo i srušio ga tako što je prerezao stup na kojem se nalazilo. Za to mu je trebalo svega tri minute, a na snimci koja se objavljena na društvenim mrežama čuje se zvuk motorne pile, što potvrđuje njihovu teoriju.

Policija još uvijek istražuje motiv. Uz to, provjeravaju snimke s nadzornih kamera u okolnom području, a zamolili su javnost da im pomogne.

- Cijeli naš tim je jako žalostan zbog ovoga, a siguran sam da se cijela zajednica tako osjeća. Ove ptice su činile ljude sretnima i jednostavno ne mogu razumjeti zašto bi bilo tko htio učiniti nešto ovakvo - rekao je inspektor Rob Taylor, koji istražuje slučaj.

Njegovu objavu na Twitteru pogledalo je više od 37 tisuća ljudi, koji su komentirali kako su zgroženi rušenjem gnijezda, kako ne razumiju zbog čega bi netko takvo što napravio, a mnogi su komentirali kako se nadaju da će počinitelj biti pronađen i kažnjen. Mnogi su komentirali kako su ove ptice zadivljujuće i da im je vijest o uništenju jaja slomila srce. Cijeli niz komentatora napisao je kako ih je šokirala snimka koju je podijelio nakon svojeg obraćanja, a to je ona koju je snimila kamera uperena u gnijezdo. Na njoj se čuje zvuk motorne pile i vidi se kako gnijezdo pada.

Ovaj čin je utoliko gori što su bukoči, poznati i kao orlovi ribari, zaista rijetki u Velikoj Britaniji. U toj zemlji trenutno živi, procjenjuje se, oko 300 parova. Zbog toga su i ptice i njihova jaja zaštićene zakonom, a svaki zločin protiv njih se kažnjava se da do šest mjeseci boravka u zatvoru te novčanom kaznom od gotovo 45 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:04