POVIJESNA ODLUKA

Na Islandu zauvijek zabranili okrutnu praksu hvatanje i ubijanje glodavaca ljepilom

Zamke na principu ljepila nedvojbeno su jedna od najbolnijih metoda hvatanja i ubijanja životinja

Miš u humanoj zamci

 Mario Plechaty/Panthermedia/Profimedia

Na Islandu je na snagu stupila odluka koja zauvijek zaustavlja iznimno orkutnu praksu ubijanja glodavaca ljepilom. Osim toga, zabranili su i zamke koje ubijaju miševe utapajući ih! Takva zabrana je na snazi i u Novom Zelandu, Irskoj i australskoj saveznoj državi Victoriji.

Zamke na principu ljepila nedvojbeno su jedna od najokrutnijih metoda hvatanja i ubijanja životinja te su odgovorne za više patnje nego doslovno bilo koji drugi proizvod na tržištu za kontrolu divljih životinja. Sastoje se od komada kartona, lesonita ili plastike premazanih ljepilom koje hvata bilo koju životinju koja, privučena mamcem, prijeđe preko njihove površine – miševe, štakore, ptice, vjeverice, zmije, mačiće i ostale male životinje.

Načini umiranja uzrokovani zamkama s ljepilom uvijek su bolni. Istraživanja pokazuju da se većina životinja koje su uhvaćene u ljepljive zamke pokušava osloboditi. Životinja se može boriti danima kako bi otrgnula svoje krzno, kožu i perje s ljepila, često grizući vlastite udove ili ih polome ne bi li se oslobodile.

Samo lijepilo ih iritira i oštećuje oči. Nosovi, usta ili kljunovi životinja mogu zapeti u ljepilu te se one guše i polagano umiru, što može trajati satima. Životinje pate i danima dok ne umru od gladi ili dehidracije.

- I sami smo se tijekom posljednje izmjene Zakona borili za zabranu u Hrvatskoj te ćemo svu našu energiju usmjeriti na isto tijekom iduće izmjene. Nagodinu kreće Povjerenstvo s ciljem prikupljanja dokumentacije i izradom analiza nastavno na nedavno dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja - kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Na tržištu postoje mnoge vrste nesmrtonosnih humanih zamki nisu skupe i lako su dostupne. I u Hrvatskoj ih prodaje većina višenamjenskih trgovina za alat. To su plastične ili metalne zamke koje nalikuju na kutiju s pokretnim vratašcima koja se zatvaraju kada životinja prođe kroz otvor zamke. Kada se životinja uhvati u zamku, lako ju se može živu i neozlijeđenu osloboditi izvan kuće ili hale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:18