POHVALNO

Na jezeru Rakitje uređen otočić za čigre i riječne galebove, gdje će u miru podizati svoje ptiće

Za održavanje stabilnih populacija presudna jemogućnost gniježđenja na umjetnim staništima, poput šljunčara s otocima te platforme
 Goran Afarek/Alamy/Alamy/Profimedia

Na jezeru Rakitje uređen je otočić za čigre gdje se svake godine gnijezdi oko 140 parova tih ptica i oko 50 parova riječnih galebova, priopćila je u utorak Javna ustanova Maksimir.


Crvenokljune čigre - letači na nevjerojatne daljine, vraćaju se svakog proljeća sa svojih zimovališta u Africi. Gnijezde se na šljunkovitim otočićima i sprudovima, staništima koja su često ugrožena čovjekovim aktivnostima te je stoga i ove godine uređen otočić za čigre na jezeru Rakitje.


Djelatnici Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Zavoda za ornitologiju HAZU, Javne ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruge Biom navezli su osam kubnih metara šljunka i očistili vegetaciju.


Prva takva akcija održana je 2018. kada je otok prekriven geotekstilom i šljunkom što je znatno usporilo njegovo zarastanje i osiguralo održavanje stabilne populacije čigri. Ipak, protokom vremena dio šljunka se isprao i potrebno ga je bilo nadopuniti kao i očistiti otočić od vegetacije.


Crvenokljune čigre su se u prošlosti gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala, zagađenja i drugih antropogenih utjecaja.


Zamjenska gnjezdilišta naročito su važna jer gniježđenje na riječnim otocima u velikoj mjeri ovisi o trenutačnom vodnom režimu i vremenskim prilikama. Visoka razina vode nekih godina onemogućava gniježđenje, a nagli porast vodostaja u ljetnim mjesecima redovito potopi sprudove i uništi gnijezda s jajima ili izleženim ptićima.


Stoga je za održavanje stabilnih populacija crvenokljune čigre presudna mogućnost gniježđenja na umjetnim staništima, poput šljunčara s otocima te platforme.


Čigre su ptice selice koje na putu do Afrike prelete i do deset tisuća kilometara. Na prvi pogled sliče na galeba, no odaje ih upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog. U Hrvatskoj su prisutne od travnja do rujna. S gniježđenjem uglavnom počinju početkom svibnja.


Polog se sastoji od jednog do tri jaja a inkubacija traje od 21 do 23 dana. Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s tri do četiri dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24 do 25 dana nakon izlijeganja.


Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće, a ukoliko gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gniježđenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:26