MALENA STVORENJA

Na Plitvičkim jezerima spašavaju vodozemce: Posebno nam je važan pjegavi daždevnjak!

Postavili su ogradu na osam dionica duž prometnice za panoramska vozila od Labudovca prema potoku Rječica
 Nacionalni park Plitvička jezera

- Vodozemci trebaju našu pomoć - pomislili su zaposlenici Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nije im to sad prvi put palo na pamet niti se radi o mislima koje su se samo tako pojavile. Oni, name, već dvije godine rade na tome da im pomognu i to vrlo konkretno.

Postavili su, naime, ogradu na osam dionica duž prometnice za panoramska vozila od Labudovca prema potoku Rječica. Osim toga, pobrinuli su se i za lovne tunele i otvorene lovne posude. To su zamke koje životinjama ne škode - pretrpe sigurno pokoji napadaj panike, ali im spašavaju glavu.

- Te zamke ćemo u narednih nekoliko tjedana, dok traju migracije vodozemaca iz kopnenih u vodena staništa, pratiti u jutarnjim i večernjim satima. Jako su važne povoljne vremenske prilike, vlaga i padaline kako bi se pokrenula aktivnost raznih vodozemaca, a posebno nam je u središtu pozornosti vrsta pjegavi daždevnjak (Salamandra salamandra).

One koje pronađemo u zamkama nosimo preko ceste, ali najprije zabilježimo neke podatke o njima. Snimimo ih, zapišemo gdje smo ih pronašli, kojeg su spola i koliko su stari - objavili su iz parka.

image
Nacionalni park Plitvička jezera

Ovom se akcijom istovremeno spašavaju razna simpatična malena stvorenja, ali se i prikupljaju podaci koji će služiti tome da se nađe trajno rješenje kako bi im se osigurao siguran prelazak preko ceste.

Sličnu akciju svake godine provodi i Javna ustanova Međimurska priroda, koja na nekoliko lokacija podiže male prepreke uz cestu, a onda njihovi volonteri svakoga dana obilaze ta područja i prenose žabe koje idu na parenje i zbog toga moraju preći cestu. Sve se to čini kako bi se zaustavilo njihovo stradanje, a do problema je došlo kada su ceste napravljene točno na mjestima na kojima su razne vrste oduvijek prolazile na putu do određenih, njima veoma važnih lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:33