GLAVNI MIŠOLOVAC

Najpoznatiji mačak u Britaniji slavi 10 godina u rezidenciji premijera: Ispratio Camerona i May, dočekao Johnsona

Na poziciji glavnog mišolovca bivši britanski premijer David Cameron "zaposlio" je mačka iz utočišta, koji je ondje ostao deset godina
Mačak Larry na dužnosti, ispred svoje rezidencije
 Tolga Akmen/Afp/Profimedia

Mačak Larry obilježio je desetu obljetnicu svog rada u rezidenciji britanskog premijera u ulici Downing. Larryja je 2011. godine iz utočišta za napuštene mačke udomio tadašnji premijer David Cameron, a mačak se vrlo brzo naviknuo na život u premijerskoj rezidenciji.

Kao Larryjeve glavne dužnosti službena stranica Downing Streeta navodi "dočekivanje i pozdravljanje gostiju, testiranje zaštitarskih snaga te ispitivanje udobnosti antiknog namještaja".

Pogledajte radni dan najpoznatijeg mačka u Velikoj Britaniji

Mačak je vrlo brzo postao senzacija u medijima, a iz utočišta za životinje iz kojeg je došao, Dom za pse i mačke Battersea, uvjereni su da je upravo Larry zaslužan za porast broja udomljenja u 2012. godini za čak petnaest posto.

Na dužnosti se iskazao dva mjeseca nakon udomljenja, kada je ulovio svog prvog miša, a za potrebe medija kasnije tog ljeta svoj je plijen ostavio pred vratima poznate Desetke.

Kad je 2016. godine napuštao premijersku poziciju, David Cameron kazao je da Larryja smatra javnim službenikom, a ne privatnim vlasništvom te da mačak ostaje na svom radnom mjestu. Larry je tako dočekao i premijerku Theresu May, a jedan od prvih zadataka Borisa Johnsona bio je pridobiti ljubav naciji omiljenog mačka.

Larryja se vrlo često može primijetiti na fotografijama i snimkama konferencija za medije koje ispred rezidencije drže predsjednici vlade i drugi članovi kabineta, a mačak se može pohvaliti i činjenicom da je upoznao neke od najvažnijih državnika svijeta.

Ipak, niti Larry nije pošteđen kritika. Jednom je prilikom David Cameron morao sam riješiti problem miša u uredu, jer na njega mačak nije reagirao, a nekoliko su puta i novine pisale o tome da je Larry ljenčina.

Osim Larryja, ulica je "zaposlila" još nekoliko mačaka sa sličnim opisom posla, poput Freyje i Palmerstona na broju 11.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45