ČESTITAMO!

Najstariji miš na svijetu: Pat ima devet godina i pet mjeseci, žele ga upisati u knjigu rekorda

Zato se planira proslava u čast njegovih poznih godina, na koju će pozvati članove komisije Guinnessove knjige rekorda

Pacifički džepni miš

 -/Ardea/Profimedia

Pacifički džepni miš (Perognathus longimembris pacificus) prosječno (u prirodi) živi tri do pet godina, no jedan mališan imena Pat ‘prebacio‘ je te godine. Zaposlenici u ZOO vrtu u San Diegu vjeruju da njihov glodavac ima devet godina i pet mjeseci, zbog čega mu 8. veljače planiraju napraviti proslavu u čast njegovih poznih godina. Na nju će pozvati i članove komisije Guinnessove knjige rekorda, jer vjeruju da je Pat najstariji pripadnik svoje vrste na svijetu kojeg čuvaju ljudi, pa bi voljeli da to bude i službeno priznato.

Iz ZOO vrta kažu da je Pat, barem koliko oni znaju, na svijet došao 12. srpnja 2013. godine. Zbog toga je stariji čak i od miša imenom Fritzy, koji je navršio sedam godina i sedam mjeseci i trenutno je službeno najstariji.

Pacifički džepni miševi su autohtona vrsta u Kaliforniji, ali su ugroženi. U jednom su trenutku bili na rubu izumiranja, no snažna kampanja je dovela do toga da se situacija malo popravi. U svemu tome je pomogao i ZOO vrt u San Diegu, u kojem su mnogi miševi uzgojeni i pušteni u divljinu. Oni su još 2012. godine pokrenuli program koji je ove malene glodavce spasio od izumiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12