OPASNOST

Najveći svjetski ledenjak juriša na veliku zajednicu pingvina

Tisuće i tisuće tona svježe vode moglo bi dovesti do problema u prehrambenom lancu
 Samuel Blanc

Ogromna santa leda, maleni otok, ljudi, pingvini. Zvuči kao da nabrajamo elemente akcijskog filma, no to su zapravo ključne riječi koje se u ovom trenutku odnose na otok South Georgia u Atlantskom oceanu. Na njemu trenutno živi 27 ljudi, znanstvenika i pratećeg osoblja, koje si su spremni na činjenicu da će za tjedna o otok udariti ogromna santa leda.

Riječ je o santi A68a, koja se odlomila s Antarktika prije tri godine. Problem za ljude će nastati samo ako santa spriječi dolazak broda s potrepštinama, no zapravo nemaju previše bojazni, jer imaju zalihu hrane dovoljnu da prežive godinu dana. Najgore je zapravo pingvinima.

Na otoku, naime, živi jedna od najvećih svjetskih kolonija kraljevskog pingvina. Problem? Santa će udariti u otok, raspasti se i otopiti, a to će značiti tisuće i tisuće litara hladne, svježe vode, koja će uništiti mikroskopske organizme u moru, na kojima počiva prehrambeni lanac. Moglo bi to, nagađaju znanstvenici, dovesti do velikih problema s prehranom.

- Brinemo se za divlje životinje. Jedan od razloga zašto su ljudi smješteni na ovom otoku je proučavanje pingvina i albatrosa. Bit će jako teško vidjeti te životinje kako ne mogu pronaći dovoljno hrane - rekao je za Tihe Times Jerry Gillham, jedan od znanstvenika koji žive na otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:29