RODE, SVRAKE, GAČCI

Najviše ptica prošle godine u susjednoj je zemlji stradalo od strujnog udara, brojke su porazne

Rješenje za problem stradanja ptica zbog sudara s mrežama i stupovima dalekovoda postoji

Ilustracija

 Fishhook Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Tijekom prošle godine najviše ptica je stradalo od strujnog udara, i to u Vojvodini, pokazalo je istraživanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). U 83 zabilježena slučaja razlog je bio strujni udar, dok je u sedam slučajeva to bila kolizija. Stradala je 21 vrsta ptica, a najčešće su to bili gačci, bijele rode, svrake...

Kako piše Politika, članovi udruženja podatke su skupljali tijekom terenskog rada, ali i zahvaljujući prijavama građana. Tom prilikom otkrivene su veoma opasne linije dalekovoda kod Niša na kojima masovno stradaju rode, a zabilježen je i prvi slučaj stradanja surog orla od elektrokucije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sugrađane da im šalju podatke ako naiđu na stradale ili povrijeđene ptice.

– Tako možemo locirati opasne dijelove dalekovoda na kojima u budućnosti možemo provesti određene zaštitne mjere. Svi koji su ptice vidjeli, neka nam jave točne koordinate mjesta na kojem su je pronašli, kao i fotografije. Ako je ptica živa, treba se javiti nadležnim institucijama kako bi joj pomogle.

Rješenje za problem stradanja ptica zbog sudara s mrežama i stupovima dalekovoda postoji. U planu je, kako kažu u DZPPS, da se koriste najnovija i najefektnija tehnološka rješenja poput preusmjerivača leta, izolacije opasnih stupova i zamjene opasnih dijelova onima koji su sigurniji za ptice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:48