GRAĐANI NA NOGAMA

Nakon masovnog pomora nađene mlade jedinke zaštićene jadranske vrste! No stvari su se sada gadno zakomplicirale...

Otkrivene su na mjestu oko kojeg se već godinama lome koplja aktivista i investitora

Jadran je pun mrtvih periski, pa je zato svako otkriće žive veoma važno


 

 Bozidar Vukicevic/Cropix

U uvali Dajla – Belveder pronađene su žive jedinke mladih periski. Iako su to dobre vijesti, stvari se kompliciraju jer je to uvala za čije očuvanje se već godinama bore Građanska inicijativa iz Dajle te udruga Moj lipi Karigador, uz podršku Zelene Istre, apelirajući da se spriječi devastacija i betonizacija za sada netaknute uvale Dajla-Karigador izgradnjom dviju luka otvorenih za javni promet.

U elaboratu iz 2022. godine utvrđeno je kako u podmorju te uvale, zbog pomora periski, nema vrijednog staništa pa ga ni ne treba štititi. Ovo novo otkriće staništa gotovo izumrle strogo zaštićene vrste periske otvara nova pitanja o obaveznoj zaštiti ovih staništa, poručili su aktivisti.

Podvodne fotografije i snimke kao nepobitan dokaz građanska inicijativa Dajla i Zelena Istra prijavili su 11. travnja u bazu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te se očekuju sljedeći koraci s ciljem zaštite ovog staništa.

Plemenita periska (Pinna nobilis) je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, što uključuje zaštitu vrste i njenih staništa.

- Radi se o izuzetno plitkom moru što podrazumijeva da bi se zbog luke radikalno moralo uništiti (arheološki i ekološki) zaštićeno podmorje, pa se nameće pitanje zašto to dozvoliti kad je u sklopu plana Grada Novigrada već predviđena velika luka u Antenalu (350 vezova), već postoji luka u Novigradu (450 vezova) i samoj Dajli kod samostana (udaljena od planirane luke Dajla-Belveder 985 metara).

Građani koji žive u neposrednoj blizini buduće zahvata uložili su i prigovor i žalbu na izdanu građevinsku dozvolu Gradu Novigradu koja im je odbijena, te su se okupili i zajedno 12. travnja predali i žalbu Ministarstvu navodeći sve argumente. Ovo su posljednji koraci u borbi za uvalu nakon godina i godina sudjelovanja u svim postupcima, slanja primjedbi dopisa, organiziranja konferencija i prosvjeda no, kako kažu građane ne i zadnji koraci - poručuju aktivisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:07