EPILOG

Nakon što su mediji objavili priču, vlasnica pse mora vratiti azilu. To su dobre vijesti

No, prema neslužbenim informacijama, grad Koprivnica i dalje smatra kako je njihova mjera "1000 kuna za udomljavanje" dobra
Zapušteni psi u Koprivnici
 Glas za njuškica Spas

- Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila je inspekcijski nadzor. Nadzorom je utvrđena nesukladnost koja se odnosi na zanemarivanje životinja s obzirom na smještaj. Sukladno navedenom veterinarska inspekcija izdat će rješenje u kojem će tražiti poništavanje ugovora između Grada Koprivnice i udomiteljice te vraćanje psa u sklonište - stoji tako u odgovoru koji nam je stigao.

Odlične su to vijesti za ona dva jadnika koji žive u bivšem svinjcu, zatvoreni, i jedu ostatke kruha i graha. Riječ je o dva psa koje je njihova vlasnica udomila iz skloništa, zaradila pritom 2000 kuna od Grada Koprivnice i potom ih zanemarivala. Sada će ih morati vratiti nazad. Istina je da to nikad nije sreća za psa, ali u njihovom slučaju, to je dobitak na lutriji. Nadamo se da će ih u Ottovoj kućici, kako se azil zove, prihvatiti nazad raširenih ruku i pobrinuti se da im bude bolje nego ikad. Jer, ti psi su živjeli užasno, tužno i jadno, a za to nisu krivi.

Vjerujemo da će i grad Koprivnica tražiti svoj novac nazad. Ipak su dali 2000 kuna, a pasa se riješili nisu. Zadnjih dana mediji im zbog toga u negativnom kontekstu spominju grad, pa nagađamo da su blago nezadovoljni novim imidžem kojeg imaju. Koprivnica, grad Podravke i ljudi koji zarađuju udomljavajući pse. Loše.

Pritom su zapravo oni krivi. Ne samo da su donijeli mjeru (i neće odustati od nje, neslužbeno doznajemo) koja je odmah od početka bila poziv kojekakvim ljudima da se njome okoriste, nego su u slučaju pasa iz svinjca poslali na teren svog komunalnog redara koji je utvrdio da je sve super.

- Gospođa K.M. udomila je pse sukladno navedenom te je prilikom izlaska komunalnih redara na teren stanje bilo u skladu s propisanim pravilima. Nakon što je u Grad zaprimljena primjedba vezana uz navedeni slučaj, komunalni redari odmah su napravili izvid te nije utvrđeno kršenje potpisanog ugovora. Također, nakon što su javno objavljene fotografije pasa na teren su izašli komunalni redari, voditeljica Odsjeka za komunalno gospodarstvo i veterinar. Prema izvršenom izvidu na terenu nisu utvrđeni elementi kršenja ugovora- istaknula je Ivana Ledinski Cvetković iz Grada Koprivnice prije nekoliko dana.

Nejasno je kako njihov stručni tim nije vidio ništa loše u situaciji gdje psi jedu otpatke i žive u svinjcu, a veterinarski inspektori jesu. Nejasno je hoće li itko odgovarati zbog propusta i kako. Najtužnije u cijeloj priči je što su u svemu ovome mjesecima svojeg života platili psi. Ionako kratko žive, a netko im je i od toliko malo ukrao vrijeme, zatvorivši ih u svinjac i sigurno nanijevši štetu njihovoj psihi. Bez obzira na kazne ljudima koji su krivi za to, ako ih uopće bude, psima nitko ne može vratiti vrijeme.

Jedino se nadamo da će se oporaviti i zajedno naći savršene domove. Daleko od svinjaca i mentalnog sklopa onih koji smatraju da je životinjama mjesto u svinjcima.

No, pitanje koje se nameće je: jesu li oni jedini? Bilo je preko 50 udomljavanja od kad je ova mjera donesena. Kako žive drugi psi? Zatražili smo od Grada da nam dozvole da s njihovim komunalnim redarima odemo u kontrole udomljavanja, no još nismo dobili odgovor od njih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:26