PLIVALA KOD ŠIPANA

Neobična riba prvi put viđena u našim vodama: ‘Nije još analizirana, ali mislimo da znamo o kome je riječ...‘

O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka

Riba ulovljena blizu Šipana

 Privatni album

Kod otoka Šipana u petak je ulovljena nepoznata riba dugačka 20 centimetara. Ribari su svoj ulov prijavili Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Oni će u narednim danima tek analizirati o kojoj se vrti radi, a koja je posve zbunila ljude koji su je vidjeli, jer im do sada nikada takvo nešto nije bilo u mreži.

Novinari N1 pitali su za mišljenje Branka Dragičevića, višeg znanstvenog suradnika laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. On je rekao kako, iako riba još nije analizirana, imaju dobru predodžbu o kome se točno radi. Riječ je o vrsti Tetragonurus cuvieri.

- Ona je i ranije zabilježena u Jadranu, no samo na području Albanije, a ovo je po prvi puta da je bilježimo i u hrvatskim vodama. Radi se o vrsti koja je rasprostranjena u toplim i umjerenim područjima svih svjetskih oceana, a isto tako i u Sredozemnom moru gdje se smatra vrlo rijetkom.

O njenoj biologiji se ne zna mnogo, ali zna se da joj ishranu čine želatinozni organizmi poput meduza, rebraša i plaštenjaka u čemu joj pomaže posebno prilagođen usni aparat sa zubalom za hvatanje želatinoznog plijena. Riba se smatra nejestivom. Dosegne dužinu od otprilike 70 centimetara, a primjerak ulovljen kod nas je bio dug oko 20 - rekao nam je Dragičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07