MOBBING U ZRAKU

Nesretni sup spašen iz mora kod Krka. Jesu li za njegov pad krivi galebovi i vrane?

Trenutno je na oporavku u centru Beli i svi se nadaju kako će ga uskoro pustiti nazad u divljinu

Ilustracija

 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako su ljetni mjeseci razdoblje godine kada Oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu ima najviše posla i intervencija oko spašavanja bjeloglavih supova i to u pravilu mladih ptica koje često radi letnog neiskustva, loše kondicije ili iz nekih drugih razloga završe kod njih na skrbi, i u preostalom dijelu godine dobivaju dojave o supovima u nevolji.

- Jedan takav slučaj upravo se odigrao na otoku Krku u nedjelju 31. listopada. Zaprimili smo dojavu o bjeloglavom supu koji se iz mora domogao kopna, izvukavši se u gradu Krku na glavni lukobran. Po očevicima supa je u letu napalo jato sivih vrana i galebova, a ptica je gubeći visinu na kraju završila u moru. Pticu smo uspješno spasili uz pomoć dobrih ljudi koji su cijelo vrijeme ostali na lokaciji prateći i javljajući što se s pticom događa, kao i Lučke uprave Krk koja nam je plovilom pružila podršku u spašavanju, posebno radi činjenice da je sup još jednom pokušavajući pobjeći, ponovno završio u moru - objavili su.

Pticu su istog dana prebacili u Oporavilište, gdje se trenutno nalazi. Radi se o odraslom supu, koji je obilježen zelenim plastičnim prstenom. Upravo po oznaci prstena znali su da je sup prstenovan u Italiji, pa su zatražili dodatne informacije od talijanskog kolege. Saznali su da je ova ptica već jednom spašena nedaleko grada Udine (Italija) 20. rujna prošle godine i nakon oporavka puštena u prirodu 26. studenog, kada je i prstenovana.

Skoro godinu dana nakon puštanja u prirodu, ptica je imala „sreću u nesreći“ te je ponovno spašena iz nevolje, ovaj put na Krku. S obzirom na to da je prstenovana kao odrasli sup, ne možemo se sa sigurnošću reći radili se o supu s Kvarnera ili ptici iz neke druge europske populacije.

No, nameće se pitanje kako to da je odrasli sup uopće pao u more? Što se dogodilo?

- Sive vrane, posebno kada ih je više i galebovi, vrlo često iskazuju agresivno ponašanje i to posebno prema pticama grabljivicama, neprestano ih napadajući u zraku. Škanjci mišari česte su žrtve tog „mobbinga“ od strane sivih vrana i galebova, kojih u naseljima ima svake godine sve veći broj. Sličan slučaj dogodio se krajem svibnja na području Baške, kada su također sive vrane „prizemljile“ bjeloglavog supa, no taj je bio izrazito lošeg zdravstvenog stanja. Ipak, uspjeli smo je oporaviti i 25. rujna ove godine uspješno pustiti natrag u prirodu. Želimo dobar oporavak i ovom supu - kažu iz Belog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:33