ONE TO ZASLUŽUJU

Niste do sad proslavljali Dan lastavica? Nema veze, evo kako da to učinite ove godine

Obilježavanje Svjetskog dana ovih ptica nije neka novost, jer su prve proslave počele u gradu San Juan Capistrano u 18. stoljeću

Lastavica

 -/Panthermedia/Profimedia

Svjetski dan lastavica obilježava se 19. ožujka. Mnogi ga nikad nisu proslavili, premda to zaista jest dobar dan za slavlje: kad nam se lastavice vraćaju, stiže nam i proljeće! Ove godine je udruga BIOM u Zagrebu pripremila pravu malu proslavu u svom stilu - vode ljude u promatranje ptica.

Okupljanje počinje u subotu u 9 sati u Miševečkoj ulici kod HEP-a. Predviđaju da bi promatranje ptica moglo trajati između dva i tri sata, ali moguće je doći i otići ranije ili kasnije. Promatranja su besplatna i otvorena baš svim ljubiteljima ptica. Voditelji će sa sobom imati nekoliko priručnika za određivanje vrsta ptica i dalekozora, a oni koji imaju svoje, neka ih slobodno ponesu.

Ovo je idealno vrijeme za promatranje ptice. Grane se još uvijek nisu zazelenjele, pa se ptice mogu dobro vidjeti. S obzirom na to da se i lastavice vraćaju, moći se će ugledati njih, ali i brojne druge ptice koje žive s nama tijekom cijele godine.

Obilježavanje Svjetskog dana lastavica nije neka novost, jer su prve proslave počele u gradu San Juan Capistrano u 18. stoljeću. Ove ptice koje smatramo vjesnicima proljeća prisutne su svugdje na svijetu, osim na Antarktiku. Oduvijek se smatralo da im je porijeklo iz Afrike, jer je tamo zabilježeno najviše vrsta. Sveukupno ih na svijetu ima čak 75.

Na našim područjima, uvijek se smatralo kako su ovo sretne ptice. Stari Slaveni su ih vezivali uz Vesnu, boginju proljeća. Nikad ih se nije lovilo, a i danas mnogi vjeruju da uništavanje njihovih gnijezda nosi lošu sreću. Zbog toga ih, na svu sreću, mnogi puštaju na miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:06